Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna terrina z kawałkami wędzonego łososia, pieczarkami, zielonym groszkiem, kukurydzą i marchewką, idealnie nadaje się na zimną przystawkę.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5397
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 911
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11843
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1356
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5397
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 911
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11843
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1356
Składniki
Z pieczarek i marchewki gotujemy wywar.
Pieczarki wykładamy na durszlak i pokrojoną w kostkę marchew. Zielony groszek z kukurydzą także płuczemy pod bieżącą wodą i osączamy na durszlaku.
1 szklanką zimnej wody zalewamy żelatynę żeby napęczniała. Gorącym wywarem zalewamy napęczniałą żelatynę, dobrze mieszamy podgrzewając na wolnym ogniu. Gdy żelatyna rozpuści się, odstawiamy do wystudzenia.
Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i łączymy składniki miksując na wolnych obrotach. Ostudzony wywar wlewamy do masy śmietankowej i mieszając łączymy wszystko.
Osączone marchew, groszek, sos z ostrych papryczek i kukurydzę mieszamy z kawałkami łososia i masą śmietankową. Formę keksową i miseczkę wykładamy folią spożywczą. Na tak wyłożone dno foremki nakładamy cienką warstwę z masy śmietankowej i warzyw. Tak wyłożoną formę wstawiamy do lodówki na 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy formę z lodówki i na środku układamy pieczarki. Wokół wykładamy pomieszane warzywa z łososiem, sosem z ostrych papryczek i masą śmietankową. Równamy drewnianą łopatką masę w formie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Pozostałą masę wlewamy do miseczki z wcześniej wyłożoną folią spożywczą.
Gotową terrinę kroimy w grube plastry i konsumujemy. Smacznego!!!