Do góry

Dodatki Przepis na:

Terrina z łososiem, pieczarkami i warzywami

Terrina z łososiem, pieczarkami i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1472 Ocena: 19362

Dodano:

Odsłon: 2059

Bardzo smaczna terrina z kawałkami wędzonego łososia, pieczarkami, zielonym groszkiem, kukurydzą i marchewką, idealnie nadaje się na zimną przystawkę.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z pieczarek i marchewki gotujemy wywar.

  2. Pieczarki wykładamy na durszlak i pokrojoną w kostkę marchew. Zielony groszek z kukurydzą także płuczemy pod bieżącą wodą i osączamy na durszlaku.

  3. 1 szklanką zimnej wody zalewamy żelatynę żeby napęczniała.
    Gorącym wywarem zalewamy napęczniałą żelatynę, dobrze mieszamy podgrzewając na wolnym ogniu. Gdy żelatyna rozpuści się, odstawiamy do wystudzenia.

  4. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i łączymy składniki miksując na wolnych obrotach.
    Ostudzony wywar wlewamy do masy śmietankowej i mieszając łączymy wszystko.

  5. Osączone marchew, groszek, sos z ostrych papryczek i kukurydzę mieszamy z kawałkami łososia i masą śmietankową. Formę keksową i miseczkę wykładamy folią spożywczą. Na tak wyłożone dno foremki nakładamy cienką warstwę z masy śmietankowej i warzyw. Tak wyłożoną formę wstawiamy do lodówki na 15 minut.

  6. Po tym czasie wyjmujemy formę z lodówki i na środku układamy pieczarki. Wokół wykładamy pomieszane warzywa z łososiem, sosem z ostrych papryczek i masą śmietankową. Równamy drewnianą łopatką masę w formie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Pozostałą masę wlewamy do miseczki z wcześniej wyłożoną folią spożywczą.

  7. Gotową terrinę kroimy w grube plastry i konsumujemy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń