Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grecka klasyka, czyli tzatziki. Jest to sos (dip) na bazie jogurtu i ogórka, który robi międzynarodową karierę. Moja rodzina wprost za nim przepada. Generalnie żadne grillowanie nie może się obyć bez niego. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to czas najwyższy ????
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 24776
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 189
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 402
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 572
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 24776
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 189
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 402
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 572
Składniki
Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 5-6 minut, aby puściły soki. Następnie dobrze je odciskamy, a powstały sok wylewamy. Do miąższu z ogórka dodajemy jogurt grecki, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek i sok z cytryny (jeśli go używamy). Na końcu dodajemy drobno posiekany koperek i wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut aby smaki się przegryzły, a sos schłodził.
Podajemy jako do datek do grillowanego, pieczonego lub smażonego mięs. Świetnie komponuje się jako dodatek do warzyw, zarówno tych grillowanych jak i tych świeżych. Smacznego