Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grecka klasyka, czyli tzatziki. Jest to sos (dip) na bazie jogurtu i ogórka, który robi międzynarodową karierę. Moja rodzina wprost za nim przepada. Generalnie żadne grillowanie nie może się obyć bez niego. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to czas najwyższy ????
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1660
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 697
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 845
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1660
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 697
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 845
Składniki
Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 5-6 minut, aby puściły soki. Następnie dobrze je odciskamy, a powstały sok wylewamy. Do miąższu z ogórka dodajemy jogurt grecki, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek i sok z cytryny (jeśli go używamy). Na końcu dodajemy drobno posiekany koperek i wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut aby smaki się przegryzły, a sos schłodził.
Podajemy jako do datek do grillowanego, pieczonego lub smażonego mięs. Świetnie komponuje się jako dodatek do warzyw, zarówno tych grillowanych jak i tych świeżych. Smacznego