Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka Wigilijne można je przygotować nieco wcześniej i zamrozić. A gdy nadejdzie Wigilia wrzucam na gotującą się wodę. I już są gotowe do podania z barszczem.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 202
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 332
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 202
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 332
Składniki
Farsz Grzyby płuczemy następnie zalewamy letnią przegotowaną wodą i odstawiamy na 2 godziny. Gotujemy do miękkości w tej samej wodzie. Po ostudzeniu drobno siekamy. Drobno pokrojona cebulkę dusimy na maśle, dodajemy posiekane grzybki, solimy i doprawiamy do smaku.
Ciasto Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagniatamy, rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy kwadraty 5x5 cm. Nakładamy farsz na ciasto i lepimy uszka. Innym sposobem na lepienie uszek jest wykrojenie z ciasta małych krążków np. małą szklanką lub kieliszkiem, na środek nakładamy farsz, lepimy uszka tak jak pierogi następnie z pierożka sklejamy oba rogi ciasta, i lekko wywijamy górną części uszka. Gotujemy w osolonej wodzie około 3 min od wypłynięcia.