Do góry

Dodatki Przepis na:

Uszka wigilijne

Uszka wigilijne

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 1723

Dodano:

Odsłon: 15165

Uszka Wigilijne można je przygotować nieco wcześniej i zamrozić. A gdy nadejdzie Wigilia wrzucam na gotującą się wodę. I już są gotowe do podania z barszczem.

Składniki

  • Ciasto 50 dag mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju
  • około szklanki ciepłej przegotowanej wody (dodajemy tyle wody ile zabierze mąka) sól
  • Farsz 10 dag suszonych grzybów 2 łyżki masła 1 cebul sól, pierz
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Farsz
    Grzyby płuczemy następnie zalewamy letnią przegotowaną wodą i odstawiamy na 2 godziny. Gotujemy do miękkości w tej samej wodzie. Po ostudzeniu drobno siekamy. Drobno pokrojona cebulkę dusimy na maśle, dodajemy posiekane grzybki, solimy i doprawiamy do smaku.

  2. Ciasto
    Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagniatamy, rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy kwadraty 5x5 cm. Nakładamy farsz na ciasto i lepimy uszka.

    Innym sposobem na lepienie uszek jest wykrojenie z ciasta małych krążków np. małą szklanką lub kieliszkiem, na środek nakładamy farsz, lepimy uszka tak jak pierogi następnie z pierożka sklejamy oba rogi ciasta, i lekko wywijamy górną części uszka.
    Gotujemy w osolonej wodzie około 3 min od wypłynięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń