Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami to w mojej rodzinie obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Smakują prawdziwie domowo, rozpływają się w ustach. Na co dzień z tego samego ciasta można zrobić pierogi na różne sposoby. Tani i łatwy przepis.
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 74
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 59
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 74
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 59
Składniki
Grzyby sparzyć wrzątkiem, przykryć na kilka minut a następnie odcedzić. Grzyby zalać zimną wodą, dodać ćwiartkę cebuli, ziarenka pieprzu i ugotować do miękkości. Po wystudzeniu zmielić lub bardzo drobno posiekać.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na tłuszczu. Wystarczy, że zmięknie, nie rumienić. Grzyby połączyć z cebulą i z resztą składników na farsz. Całośc podsmażać 2 minuty mieszając. Gdy masa przestygnie dodać białko i dokładnie wymieszać.
Łączymy składniki ciasta ( bez soli ) Powinno ono być trochę luźniejsze niż na kluski. Rozwałkować bardzo cienko na stolnicy podsypując mąką. Wykrawać kwadraty o wielkości jaka nam pasuje. Ja mam zawsze około 3,5cm - 4 cm. Nakładać farsz i formować uszka sklejając w trójkąty a następnie łączyć przeciwległe końce. Jeśli ciasto za mało się klei można użyć białka. I tak powstaje stojące uszko. Uszka gotujemy krótko w lekko osolonej wodzie Po wypłynięciu trwa to u mnie około 3-4 minut. To smaczne danie można zobić dużo wcześniej i zamrozić. Tak zrobione uszka wymagają tylko podgrzania. Po odmrożeniu wrzucamy je na bardzo lekko osolony wrzątek i czekamy aż wypłyną. Gotujemy bardzo delikatnie około 2 minut .
Podajemy z zupą grzybową, barszczem lub jako oddzielne danie np. z zasmażaną kapustą. Można je również podać razem z mrożonymi warzywami z patelni, np. Hortex.
Ciasto na uszka możemy wykorzystać również na pierogi, np. z mięsem, kaszą czy owocami. Rozwałkowane ciasto musi być wtedy trochę grubsze.