Wegańska kapusta. A w sumie to warzywa. Bo dorzuciłam cebulę, paprykę, pomidory. I świeży szpinak. I do tego smak curry...
wegańska kapusta z curry
Składniki
- 1 mała główka białej kapusty
- 500 g świeżego szpinaku
- 5 średnich pomidorów
- 3 średnie papryki
- 2 średnie cebule
- liść laurowy
- ziele angielskie
- curry
- chili
- sól
- pieprz
- oliwa
Składniki
- 1 mała główka białej kapusty
- 500 g świeżego szpinaku
- 5 średnich pomidorów
- 3 średnie papryki
- 2 średnie cebule
- liść laurowy
- ziele angielskie
- curry
- chili
- sól
- pieprz
- oliwa

Etapy przygotowania
Kapustę siekam. Myję. W żeliwnym garnku rozgrzewam oliwę. Wrzucam kapustę i podsmażam chwilę. Wlewam pół szklanki wody, przyprawiam i duszę pod przykryciem. Papryki myję, oczyszczam i kroję w słupki. Dodaję do kapusty. Duszę dalej. Pomidory układam w garnku. Zalewam wrzątkiem i parzę przez chwilę. Zdejmuję skórki i wkrawam do kapusty. Cebule kroję w piórka. Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy. Podsmażam do zeszklenia. Dodaję do kapusty. Duszę dalej. Na koniec wrzucam umyty szpinak. Mieszam dokładnie i duszę do miękkości składników. Przyprawiam do smaku. Podaję z kaszą jaglaną. Posypuję podprażonymi pestkami dyni.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)



Składniki
- 1 mała główka białej kapusty
- 500 g świeżego szpinaku
- 5 średnich pomidorów
- 3 średnie papryki
- 2 średnie cebule
- liść laurowy
- ziele angielskie
- curry
- chili
- sól
- pieprz
- oliwa
Kapustę siekam. Myję. W żeliwnym garnku rozgrzewam oliwę. Wrzucam kapustę i podsmażam chwilę. Wlewam pół szklanki wody, przyprawiam i duszę pod przykryciem. Papryki myję, oczyszczam i kroję w słupki. Dodaję do kapusty. Duszę dalej. Pomidory układam w garnku. Zalewam wrzątkiem i parzę przez chwilę. Zdejmuję skórki i wkrawam do kapusty. Cebule kroję w piórka. Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy. Podsmażam do zeszklenia. Dodaję do kapusty. Duszę dalej. Na koniec wrzucam umyty szpinak. Mieszam dokładnie i duszę do miękkości składników. Przyprawiam do smaku. Podaję z kaszą jaglaną. Posypuję podprażonymi pestkami dyni.