Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 2598
Dodano: 04.12.2014
Odsłon: 11681
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Groch zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy na kilkanaście godzin. Kiedy się już namoczy odcedzamy i wlewamy świeżą wodę.
Grzyby zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na 20 minut.
Gotujemy na małym ogniu około pół godziny. Groch powinien być miękki jednak nie może się rozpadać.
W czasie kiedy groch się gotuje myjemy i wyciskamy kapustę, tak aby nie była zbyt kwaśna.
Kapustę kroimy i wrzucamy do dużego garnka.
Drobno kroimy cebulę i podsmażamy na rumiany kolor, na niewielkiej ilości oliwy lub masła.
Cebulę dodajemy do kapusty, wlewamy grzyby z wodą w której się moczyły, dorzucamy przyprawy.
Dokładnie mieszamy i dolewamy szklankę wody. Wszystko dusimy pod przykryciem około 1 godziny.
Na koniec gotowania do grochu dodajemy 2 łyżeczki soli.
Groch odcedzamy i odstawiamy pod przykryciem do czasu ugotowania kapusty.
Kiedy kapusta będzie już miękka dodajemy groch, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy szklankę wody i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Groch nie powinien się rozpaść.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)