Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa, której nie może zabraknąć na stole wigilijnym. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Do kapusty oprócz grzybów można dodać również suszone śliwki.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5549
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1031
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12052
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5138
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1467
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5549
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1031
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12052
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5138
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1467
Składniki
Groch zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy na kilkanaście godzin. Kiedy się już namoczy odcedzamy i wlewamy świeżą wodę. Grzyby zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na 20 minut. Gotujemy na małym ogniu około pół godziny. Groch powinien być miękki jednak nie może się rozpadać. W czasie kiedy groch się gotuje myjemy i wyciskamy kapustę, tak aby nie była zbyt kwaśna. Kapustę kroimy i wrzucamy do dużego garnka. Drobno kroimy cebulę i podsmażamy na rumiany kolor, na niewielkiej ilości oliwy lub masła. Cebulę dodajemy do kapusty, wlewamy grzyby z wodą w której się moczyły, dorzucamy przyprawy. Dokładnie mieszamy i dolewamy szklankę wody. Wszystko dusimy pod przykryciem około 1 godziny. Na koniec gotowania do grochu dodajemy 2 łyżeczki soli. Groch odcedzamy i odstawiamy pod przykryciem do czasu ugotowania kapusty. Kiedy kapusta będzie już miękka dodajemy groch, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy szklankę wody i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Groch nie powinien się rozpaść.