Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Usmażone na złoty kolor plastry cukinii, a następnie zapiekane pod ziołowym sosem pomidorowym i serem. Potrawa idealna jako osobne danie lub dodatek do kotletów albo grilowanych kiełbasek.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10930
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4863
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 993
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9404
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1396
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10930
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4863
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 993
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9404
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1396
Składniki
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Obrane oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na 2-3 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojoną cebulę, tak aby zmiękła. Do miękkiej cebuli dodajemy czosnek, mieszamy i podsmażamy chwilkę.
Następnie dodajemy pomidory, poszatkowany tymianek i oregano oraz paprykę. Mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy na wolnym ogniu około 10 minut.
W między czasie kroimy cukinię w plastry, obtaczamy każdy plasterek w mące wymieszanej z pieprzem i solą.
Tak obtoczoną cukinię smażymy na rozgrzanej oliwie. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Usmażone plasterki układamy w małym żaroodpornym naczyniu tak aby każdy plasterek cukinii zachodził za siebie w równych rzędach.
Na tak ułożoną cukinię nakładamy sos pomidorowy.
Na sos trzemy na dużych oczkach ser.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C i zapiekamy około 10 minut.
Podajemy na gorąco. Smacznego !!!
;-D
;-)))