Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na pesto dla odważnych, lubiących pikantne i wyraziste smaki. Pesto jest zdrowe, bardzo aromatyczne oraz idealnie wpływa na nasze trawienie. Świetnie komponuje się z makaronem typu tagliatelle, spaghetti lub rurkami (polecam wybierać te pełnoziarniste). Jest to idealny wybór na pochmurne dni, gdy humor i energia nam nie dopisują - taki obiad od razu stawia na nogi ;)
Pesto z pietruszki to wspaniały dodatek do makaronu, który łatwo można przygo...
Odsłon: 4347
Czerwone pesto jest arcysmaczne i każdy powinien mieć jego słoiczek w lodówce...
Odsłon: 935
Sezon dyniowy w pełni. Nie dość, że dynia jest pyszna to na dodatek ma wiele...
Odsłon: 8322
Bardzo smaczny rolowany boczek wieprzowy, natarty solą, pieprzem i czosnkiem,...
Odsłon: 27
Pyszny sernik bez ciasta o smaku cytrynowym z dodatkiem soku i skórki z cytry...
Odsłon: 91
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1601
Dzisiaj pyszne danie z wątróbki i ryżu. Jeżeli nie macie pomysłu na jutrzejsz...
Odsłon: 280
Bardzo smaczny rolowany boczek wieprzowy, natarty solą, pieprzem i czosnkiem,...
Odsłon: 27
Pyszny sernik bez ciasta o smaku cytrynowym z dodatkiem soku i skórki z cytry...
Odsłon: 91
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1601
Dzisiaj pyszne danie z wątróbki i ryżu. Jeżeli nie macie pomysłu na jutrzejsz...
Odsłon: 280
Składniki
Ser Pecorino ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie obieramy z łupin, prażymy je na patelni i odstawiamy aby ostygły.
Rukolę oraz listki z 1 drzewka bazylii dokładnie myjemy i osuszamy.
Następnie rozdrabniamy ostudzone orzechy włoskie i na chwilę je odkładamy. Papryczkę chilli kroimy w drobną kosteczkę.
Do rozdrabniacza wkładamy najpierw rukolę i bazylię, skrapiamy je odrobiną oliwy z oliwek i chwilę miksujemy. Następnie do delikatnie rozdrobnionych ziół dodajemy 3 łyżki sera Pecorino, rozkruszone orzechy, 3 dość duże, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojoną papryczkę chilli, pieprz cayenne i dolewamy oliwę z oliwek. Wszystko miksujemy przez chwilę dla odpowiedniego połączenia składników, pamiętając o nie dopuszczeniu do całkowitego zmiksowania i powstania papki. Zawsze zostawiamy drobne kawałki składników (przede wszystkim ziół).
Całość doprawiamy solą i dość obficie czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Życzę smacznego! :)
Przepisy Dodatki
Dodatki
Szybki zakwas na barszcz biały
Dodatki
Baba ghanoush
Dodatki
Chrzan domowy
Dodatki
Wielkanocny wieniec
Szybki zakwas na barszcz biały
Smak domowego zakwasu nie może się równać z kupnymi odpowiednikami. Jest o wi...
Odsłon: 1108
Baba ghanoush
Pasta popularna na bliskim wschodzie. Najczęściej serwowana i świeżymi warzyw...
Odsłon: 681