Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na pesto dla odważnych, lubiących pikantne i wyraziste smaki. Pesto jest zdrowe, bardzo aromatyczne oraz idealnie wpływa na nasze trawienie. Świetnie komponuje się z makaronem typu tagliatelle, spaghetti lub rurkami (polecam wybierać te pełnoziarniste). Jest to idealny wybór na pochmurne dni, gdy humor i energia nam nie dopisują - taki obiad od razu stawia na nogi ;)
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 497
Zupa buraczkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to lekko kwaśna, wy...
Odsłon: 123
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 497
Zupa buraczkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to lekko kwaśna, wy...
Odsłon: 123
Składniki
Ser Pecorino ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie obieramy z łupin, prażymy je na patelni i odstawiamy aby ostygły.
Rukolę oraz listki z 1 drzewka bazylii dokładnie myjemy i osuszamy.
Następnie rozdrabniamy ostudzone orzechy włoskie i na chwilę je odkładamy. Papryczkę chilli kroimy w drobną kosteczkę.
Do rozdrabniacza wkładamy najpierw rukolę i bazylię, skrapiamy je odrobiną oliwy z oliwek i chwilę miksujemy. Następnie do delikatnie rozdrobnionych ziół dodajemy 3 łyżki sera Pecorino, rozkruszone orzechy, 3 dość duże, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojoną papryczkę chilli, pieprz cayenne i dolewamy oliwę z oliwek. Wszystko miksujemy przez chwilę dla odpowiedniego połączenia składników, pamiętając o nie dopuszczeniu do całkowitego zmiksowania i powstania papki. Zawsze zostawiamy drobne kawałki składników (przede wszystkim ziół).
Całość doprawiamy solą i dość obficie czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Życzę smacznego! :)