Do góry

Dodatki Przepis na:

Ziemniaki posypane papryką i szczypiorkiem w sosie bolognese

Ziemniaki posypane papryką i szczypiorkiem w sosie bolognese

Autor:

Przepisów i artykułów: 623 Ocena: 5923

Dodano:

Odsłon: 194

Codziennie te same gotowane ziemniaki a przecież można dodać tylko trochę innych składników i wyjdzie nam pyszny dodatek do mięsa, proponuję w sosie bolognese, nie tylko on nadaje się do pizzy, sami się przekonajcie ;)

Składniki

  • Kilka ziemniaków w zależności ile chcemy
  • ½ słoika sosu bolognese
  • Sól
  • 15 dag sera żółtego w plastrach
  • Olej do polania ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 szk. mleka
  • Szczypiorek
  • ½ papryki czerwonej
  • Pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Ziemniaki obieramy i nacinamy .

  2. 2. Układamy w naczyniu żaroodpornym, solimy.
    3. Każdy ziemniak polewamy odrobiną oleju.
    4. Zapiekamy 50 minut w 180˚C.

  3. 5. Po tym czasie w przerwy ziemniaków wkładamy po małym kawałku sera.

  4. 6. Smarujemy sosem bolognese.

  5. 7. Robimy sos beszamel: 2 Łyżki masła rozpuszczamy.

  6. 8. Dodajemy 2 łyżki mąki tak aby nie powstały grudki.

  7. 9. Dolewamy mleko mieszając.

  8. 10. Doprawiamy pieprzem, solą oraz gałką.

  9. 11. Gotowym sosem polewamy na sos bolognese.

  10. 12. Na wierzch układamy plastry żółtego sera.
    13. Zapiekamy do chwili rozpuszczenia sera.

  11. 14. Szczypiorek oraz paprykę drobno kroimy.
    15. Przed podaniem posypujemy zapiekane ziemniaki.

  12. 16. Ziemniaczki gotowe.
    17. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń