Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żółta marynowana rzodkiew po koreańsku to niezastąpiony składnik rolek kimbab, kulek ryżowych a pokrojona w plastry świetnie sprawdza się jako przystawka, także do polskiego obiadu :-) Przygotowanie jej w domu jest proste i tanie! Przepis znajduje się w książce: "Pierogi z kimchi" Wiolety Błazuckiej, polecam!
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30879
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3616
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 3922
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1118
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30879
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3616
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 3922
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1118
Składniki
Rzodkiew obrać, umyć i pokroić. Możemy pokroić ją wzdłuż, w paski o długości 1 centymetra, tak żeby idealnie pasowały do rolek kimbab lub w plastry o grubości około 3 milimetrów - wtedy świetnie sprawdzi się jako przystawka do wszystkich koreańskich potraw lub do polskiego obiadu.
Do garnka wlać wodę i ocet, wsypać cukier, sól i kurkumę. Dodać kulki ziela angielskiego i liście laurowe. Całość dokładnie wymieszać. Następnie do zalewy dodać pokrojoną rzodkiew i doprowadzić zawartość garnka do wrzenia. Wyłączyć ogień i pozostawić do ostygnięcia.
Rzodkiew przełożyć do pojemnika ceramicznego lub do słoika, przykryć zalewą, dzięki czemu dłużej zachowa świeżość. Przystawka dobrze smakuje już 24 godziny po przygotowaniu. Rzodkiew możemy przechowywać nawet do miesiąca w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Smacznego!