Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsty i pyszny ;) Proporcje na ponad dwa litry.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5251
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 819
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5251
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 819
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Składniki
Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek.
Żółtka ucierać mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Wciąż ucierając dodawać małymi porcjami mleko skondensowane. Ajerkoniak przygotowany z 0,75 litra mleka jest dość mocny. Aby uzyskać słabszy, należy dodać cały litr mleka.
Nie przerywając ucierania, małymi porcjami dodawać spirytus.
Ajerkoniak tuż po przygotowaniu jest raczej rzadki, w ciągu 24 godzin powinien nieco zgęstnieć.