Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsty i pyszny ;) Proporcje na ponad dwa litry.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 461
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 461
Składniki
Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek.
Żółtka ucierać mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Wciąż ucierając dodawać małymi porcjami mleko skondensowane. Ajerkoniak przygotowany z 0,75 litra mleka jest dość mocny. Aby uzyskać słabszy, należy dodać cały litr mleka.
Nie przerywając ucierania, małymi porcjami dodawać spirytus.
Ajerkoniak tuż po przygotowaniu jest raczej rzadki, w ciągu 24 godzin powinien nieco zgęstnieć.