Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek jest pachnący z chrupiącą skórką. Zapraszam na przepis.
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 555
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 88
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 157
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 555
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 88
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 157
Składniki
Do miseczki skruszy 25 g świeżych drożdży, cukier i 1 łyżkę mąki , 50 ml ciepłej wody, mieszamy dokładnie , nakrywamy ściereczką , zostawiamy na 10 minut . Do misy robota kuchennego dodajemy 570 g mąki ,2 łyżki miękkiego masła, 350 ml ciepłej wody, płaska łyżkę soli , 2 łyżki suszonego pomidora , 2 łyżki słonecznika , wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego, z (końcówką haka do ciast drożdżowych, Jak ciasto będzie już elektryczne wyrabialam 5 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godziny. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość . Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrabiamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (20/14) . Ponownie odstawiamy na 30 minut . Wierzch spryskujemy woda i posypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza przez 15 minut , po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 i pieczemy jeszcze 20/25 minut. Wyjmujemy chleb z piekarnika i od razu wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce. Smacznego.