Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompot rabarbarowy, który smakuje cudownie zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36601
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3256
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 487
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2760
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36601
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3256
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 487
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2760
Składniki
Odcinamy obie końcówki łodygi. Łodyg nie obieramy. Dzięki temu kompot będzie miał piękny różowy kolor i więcej smaku. Każdą łodygę kroimy na małe kawałki. Łodygi mają się rozgotować, więc nie musimy ich kroić równiutko. Pokrojone łodygi dajemy do garnka o pojemności 3-4 l. Zasypujemy cukrem i dorzucamy wyszorowaną i wyparzoną cytrynę przekrojoną na pół. Zalewamy rabarbar wodą. Gotujemy na mocnym ogniu. Gdy tylko woda się zagotuje, zmniejszamy moc palnika do takiej, by kompot tylko lekko mrugał. Kompot z rabarbaru gotujemy 15 minut.
Po tym czasie wyłączamy ogień i gdy kompot lekko przestygnie przecedzamy go przez duże, gęste sitko. Odstawiamy do przestudzenia. W upalne dni możemy kompot z rabarbaru schłodzić w lodówce i podawać z kostką lodu.