Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sok pomidorowy to skarbnica witamin A, C, K i tych z grupy B. Sercowcy powinni go pić ze względu na dużą zawartość potasu, a wszyscy z dodatkowymi kilogramami - czerpać jak najwięcej z antyoksydantów i błonnika, które skutecznie odchudzają. Domowy sok pomidorowy robi się tylko z jednego składnika. Przepis nie jest skomplikowany, a korzyści z picia warzywnego koktajlu jest naprawdę wiele.
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1156
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1156
Składniki
Na początku dokładnie umyj pomidory i pozbaw je szypułek. Pokrój je na mniejszą kostkę, wykrawając zgrubiałe części.
Pomidory przerzuć do garnka. Gotuj do momentu, aż będą miękkie i się rozpadną. Przetrzyj przez sito do innego rondelka. Jeśli zależy ci na czasie, pokrojone pomidory zmiksuj w blenderze. Następnie odciśnij przez gazę do innego naczynia.
Tak odciśnięty sok pomidorowy ponownie zagotuj i ewentualnie dodaj sól (do smaku i konserwacji). Trzymaj na ogniu przez cztery, pięć minut.
Przygotuj czyste, najlepiej wyparzone, słoiki. Napełnij domowym sokiem pomidorowym i szczelnie zakręć. Ustaw do góry dnem, nakryj kocem i pozostaw do ostygnięcia (na ok. 12 godzin). Gdy wystygnie, przechowuj w chłodnym miejscu lub lodówce.
Jeśli zależy ci na rozgrzewającym, odchudzającym i dodającym energii napoju, wlej sok do szklanki i wsyp szczyptę pieprzu cayenne. Wymieszaj i wypij.