Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marzyłam o prawdziwej domowej gęstej gorącej czekoladzie. Oto ona :)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10766
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6194
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5366
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13098
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4840
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10766
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6194
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5366
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13098
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4840
Składniki
Mleko podgrzać w rondelku, kiedy będzie ciepłe, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Kakao rozpuścić w gorącej wodzie, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Do mleka dodać wodę wymieszaną z kakao i mąką. Cały czas mieszać. Odlać do szklanki trochę czekolady i wymieszać ze śmietaną. Po czym wlać śmietanę do czekolady. Wszystko wymieszać trzepaczką, zagotować, za pomocą trzepaczki lekko spienić czekoladę. Posłodzić według uznania. Na koniec dodać likier, ponownie zamieszać. Przelać do kubeczków. Zamiast likieru można użyć chilli. Czekoladę można udekorować bitą śmietaną, kakao lub startą czekoladą.