Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot z rabarbaru jest idealny na ciepłe i upalne dni. Jest on wspomnieniem mojego dzieciństwa. Pyszny i orzeźwiający, najlepiej smakuje schłodzony, polecam :-)
Szklanka - 250 ml
Rabarbar dokładnie umyć, odkroić liście i końcówki. Rabarbar pokroić na cienkie plastry.
Włożyć go do garnka, zasypać cukrem i zalać tylko litrem wody. Garnek przykryć pokrywką i ustawić dużą moc palnika. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć moc palnika. Kompot powinien gotować się powoli przez 25 minut.
Po tym czasie wyłączyć kompot. Gdy kompot przestygnie, przecedzić go przez gęste sitko. Wyrzucić miąższ ze skórkami i włóknami.
Po przestudzeniu dolać drugi litr przegotowanej wody (gorącej lub zimnej). Po dodaniu drugiego litra wody, nadal będziemy mieć mocny kompot.
Najlepiej nastawić kompot wieczorem i pozostawić go pod przykryciem do rana. Po kilkunastu godzinach jego smak staje się intensywny.
Smacznego!
Jest bardzo ciepło, planujemy kolejne już miodobranie i pić się chce, więc ug...
Odsłon: 77
Pyszne smażone, panierowane w cieście plastry rolady zrobionej z mielonego mi...
Odsłon: 126
Są takie dni w lecie, kiedy ostatnią rzeczą jaką chcesz zrobić to włączenie p...
Odsłon: 13
Przepyszny deser bez pieczenia z efektem ombre - w dodatku w wersji mało kalo...
Odsłon: 21
Bardzo smaczna wędlina, idealna do sporządzania smacznych kanapek.
Odsłon: 2844
Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...
Odsłon: 63
Pyszne smażone, panierowane w cieście plastry rolady zrobionej z mielonego mi...
Odsłon: 126
Są takie dni w lecie, kiedy ostatnią rzeczą jaką chcesz zrobić to włączenie p...
Odsłon: 13
Przepyszny deser bez pieczenia z efektem ombre - w dodatku w wersji mało kalo...
Odsłon: 21
Bardzo smaczna wędlina, idealna do sporządzania smacznych kanapek.
Odsłon: 2844
Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...
Odsłon: 63
Składniki
Szklanka - 250 ml Rabarbar dokładnie umyć, odkroić liście i końcówki. Rabarbar pokroić na cienkie plastry. Włożyć go do garnka, zasypać cukrem i zalać tylko litrem wody. Garnek przykryć pokrywką i ustawić dużą moc palnika. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć moc palnika. Kompot powinien gotować się powoli przez 25 minut.
Po tym czasie wyłączyć kompot. Gdy kompot przestygnie, przecedzić go przez gęste sitko. Wyrzucić miąższ ze skórkami i włóknami. Po przestudzeniu dolać drugi litr przegotowanej wody (gorącej lub zimnej). Po dodaniu drugiego litra wody, nadal będziemy mieć mocny kompot. Najlepiej nastawić kompot wieczorem i pozostawić go pod przykryciem do rana. Po kilkunastu godzinach jego smak staje się intensywny. Smacznego!
Przepisy Napoje
Napoje
Domowa anyżówka
Napoje
Koktajl na płaski brzuch
Napoje
Nalewka z czarnej porzeczki, zasypana cukrem
Napoje
Nalewka z ziela angielskiego
Domowa anyżówka
Nalewka z ziaren anyżu - czyli popularna anyżówka - ma bardzo charakterystycz...
Odsłon: 1473
Koktajl na płaski brzuch
Koktajl na płaski brzuch to pogromca tłuszczu, ale także potęga przeciwutleni...
Odsłon: 9021