Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot z rabarbaru jest idealny na ciepłe i upalne dni. Jest on wspomnieniem mojego dzieciństwa. Pyszny i orzeźwiający, najlepiej smakuje schłodzony, polecam :-)
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Składniki
Szklanka - 250 ml Rabarbar dokładnie umyć, odkroić liście i końcówki. Rabarbar pokroić na cienkie plastry. Włożyć go do garnka, zasypać cukrem i zalać tylko litrem wody. Garnek przykryć pokrywką i ustawić dużą moc palnika. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć moc palnika. Kompot powinien gotować się powoli przez 25 minut.
Po tym czasie wyłączyć kompot. Gdy kompot przestygnie, przecedzić go przez gęste sitko. Wyrzucić miąższ ze skórkami i włóknami. Po przestudzeniu dolać drugi litr przegotowanej wody (gorącej lub zimnej). Po dodaniu drugiego litra wody, nadal będziemy mieć mocny kompot. Najlepiej nastawić kompot wieczorem i pozostawić go pod przykryciem do rana. Po kilkunastu godzinach jego smak staje się intensywny. Smacznego!