Do góry

Napoje Przepis na:

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 387

Dodano:

Odsłon: 293

Kompot z rabarbaru jest idealny na ciepłe i upalne dni. Jest on wspomnieniem mojego dzieciństwa. Pyszny i orzeźwiający, najlepiej smakuje schłodzony, polecam :-)

Składniki

  • 700 g rabarbaru
  • 120 g drobnego cukru
  • 2 litry wody
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kompot z rabarbaru

Przygotowanie

  1. Szklanka - 250 ml

    Rabarbar dokładnie umyć, odkroić liście i końcówki. Rabarbar pokroić na cienkie plastry.

    Włożyć go do garnka, zasypać cukrem i zalać tylko litrem wody. Garnek przykryć pokrywką i ustawić dużą moc palnika. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć moc palnika. Kompot powinien gotować się powoli przez 25 minut.

  2. Po tym czasie wyłączyć kompot. Gdy kompot przestygnie, przecedzić go przez gęste sitko. Wyrzucić miąższ ze skórkami i włóknami.

    Po przestudzeniu dolać drugi litr przegotowanej wody (gorącej lub zimnej). Po dodaniu drugiego litra wody, nadal będziemy mieć mocny kompot.

    Najlepiej nastawić kompot wieczorem i pozostawić go pod przykryciem do rana. Po kilkunastu godzinach jego smak staje się intensywny.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń