Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ma zwolenników i przeciwników, ale święta bez niego odbyć się nie mogą! Kompot z suszonych owoców to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole.
Przygotowanie kompotu zaczynamy dzień wcześniej. Wieczorem do garnka wkładamy wszystkie owoce i zalewamy je wodą. Wody wlewamy do pełna, ponieważ namoczone owoce zwiększą objętość. Garnek przykrywamy i pozostawiamy na całą noc.
Następnego dnia rano, garnek stawiamy na gazie i zagotowujemy nasz kompot. Kiedy woda zaczyna wrzeć, dodajemy wszystkie suche przyprawy i imbir. Pomarańczę czyścimy i z połowy wyciskamy sok, który wlewamy do garnka. Drugą połowę kroimy w plastry i wrzucamy do kompotu. Zmniejszamy gaz i gotujemy wszystko razem przez 2-3 godziny, tak aby owoce i przyprawy oddały smak.
Po kilku godzinach, kiedy kompot ma już brązowy kolor i czujemy wyraźnie jego zapach, gaz możemy wyłączyć Kompot jest już prawie gotowy, pozostaje jedynie sprawdzenie smaku i ewentualne doprawienie go sokiem z cytryny oraz miodem. Ich ilość zależy od słodkości wybranych owoców. Ja zazwyczaj dodaję sok z około połowy cytryny i jedną solidną łyżkę miodu. Popróbujcie i dopasujcie poziom słodkości pod swoje upodobania.
Prosty przepis na aromatyczny kompot z suszu. Dokładnie taki kompot jest u na...
Odsłon: 12352
Kompot z suszu jest doskonałym napojem zarówno na ciepło jak i na zimno . Cud...
Odsłon: 1218
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4441
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 98
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 178
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 154
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 194
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 180
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4441
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 98
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 178
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 154
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 194
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 180
Składniki
Przygotowanie kompotu zaczynamy dzień wcześniej. Wieczorem do garnka wkładamy wszystkie owoce i zalewamy je wodą. Wody wlewamy do pełna, ponieważ namoczone owoce zwiększą objętość. Garnek przykrywamy i pozostawiamy na całą noc.
Następnego dnia rano, garnek stawiamy na gazie i zagotowujemy nasz kompot. Kiedy woda zaczyna wrzeć, dodajemy wszystkie suche przyprawy i imbir. Pomarańczę czyścimy i z połowy wyciskamy sok, który wlewamy do garnka. Drugą połowę kroimy w plastry i wrzucamy do kompotu. Zmniejszamy gaz i gotujemy wszystko razem przez 2-3 godziny, tak aby owoce i przyprawy oddały smak.
Po kilku godzinach, kiedy kompot ma już brązowy kolor i czujemy wyraźnie jego zapach, gaz możemy wyłączyć Kompot jest już prawie gotowy, pozostaje jedynie sprawdzenie smaku i ewentualne doprawienie go sokiem z cytryny oraz miodem. Ich ilość zależy od słodkości wybranych owoców. Ja zazwyczaj dodaję sok z około połowy cytryny i jedną solidną łyżkę miodu. Popróbujcie i dopasujcie poziom słodkości pod swoje upodobania.
Przepisy Napoje
Napoje
Limoncello - nalewka ze skórek cytryny
Napoje
Nalewka z czereśni na spirytusie
Napoje
Nalewka na cukierkach lodowych
Napoje
Lemoniada z ogórkiem zielonym, cytryną i miętą
Limoncello - nalewka ze skórek cytryny
Cytrynowa nalewka o pięknym, intensywnym kolorze. Cudownie smakuje schłodzona...
Odsłon: 134
Nalewka z czereśni na spirytusie
Nalewka z czereśni o niepowtarzalnym smaku. Doskonała na serce, bezsenność or...
Odsłon: 98