Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ma zwolenników i przeciwników, ale święta bez niego odbyć się nie mogą! Kompot z suszonych owoców to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole.
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 221
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 771
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1816
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 164
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 239
Polecam.
Odsłon: 295
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 221
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 771
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1816
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 164
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 239
Polecam.
Odsłon: 295
Składniki
Przygotowanie kompotu zaczynamy dzień wcześniej. Wieczorem do garnka wkładamy wszystkie owoce i zalewamy je wodą. Wody wlewamy do pełna, ponieważ namoczone owoce zwiększą objętość. Garnek przykrywamy i pozostawiamy na całą noc.
Następnego dnia rano, garnek stawiamy na gazie i zagotowujemy nasz kompot. Kiedy woda zaczyna wrzeć, dodajemy wszystkie suche przyprawy i imbir. Pomarańczę czyścimy i z połowy wyciskamy sok, który wlewamy do garnka. Drugą połowę kroimy w plastry i wrzucamy do kompotu. Zmniejszamy gaz i gotujemy wszystko razem przez 2-3 godziny, tak aby owoce i przyprawy oddały smak.
Po kilku godzinach, kiedy kompot ma już brązowy kolor i czujemy wyraźnie jego zapach, gaz możemy wyłączyć Kompot jest już prawie gotowy, pozostaje jedynie sprawdzenie smaku i ewentualne doprawienie go sokiem z cytryny oraz miodem. Ich ilość zależy od słodkości wybranych owoców. Ja zazwyczaj dodaję sok z około połowy cytryny i jedną solidną łyżkę miodu. Popróbujcie i dopasujcie poziom słodkości pod swoje upodobania.