Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwa ciastek "Niezgrabki" z tego powodu, że są trochę niezgrabne, że każde ma inny kształt, jedne są większe, inne mniejsze, ale są identyczne w smaku. Powstały z białek pozostałych po zabraniu żółtek do ciasta kruchego na szarlotkę " Królowa Szarlotek". Tak więc, jeśli zdecydujecie się na szarlotkę, to na drugi dzień będzie pieczenie ciastek tak jak to było u mnie, chyba, że zdecydujecie się na omlet z białek. Ale do rzeczy.
Blacha do pieczenia, mikser, łyżki, tarka
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1439
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 485
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1439
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 485
Składniki
Ubić białka na sztywną pianę i wstawić do lodówki.
Odmierzyć pół szklanki mąki.
Do szklanki z mąką dodać 1/8 szklanki migdałów mielonych
Szklankę dopełnić mielonymi orzechami i odstawić na bok
Utrzeć cukier puder z masłem, po czym dodawać stopniowo mąkę połączoną z mielonymi orzechami ucierając. Dodać pół szklanki mąki, otartą skórkę z cytryny i utrzeć.
Dodać pianę z białek i dobrze wymieszać.
Blachę posmarować masłem i nabierać ciasto na łyżkę, a drugą łyżką zsuwać na blachę. Chyba ,że mamy wyciskacz do kremu, wtedy można użyć tego sprzętu.
Piec 10 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190- 200 stopni Celsjusza. Posypać cukrem pudrem po upieczeniu.