Do góry

Napoje Przepis na:

Likier piernikowy

Likier piernikowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 935

Dodano:

Odsłon: 2038

Gęsty, aromatyczny likier piernikowy

Składniki

  • wódka czysta, 200 ml
  • spirytus, 100 ml
  • śmietana kremówka, 0,5 l
  • czekolada gorzka, 1 tabliczka
  • nutella, 2 łyżki
  • cukier puder, 6 czubatych łyżek
  • przyprawa do piernika, 2 łyżeczki
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Likier piernikowy

Przygotowanie

  1. Czekoladę łamiemy w kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
    Do rozpuszczonej czekolady wlewamy śmietankę kremówkę, podgrzewamy cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy.
    Następnie dodajemy nutellę, cukier puder i przyprawę do piernika. Podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia i połączenia składników.
    Miseczkę zdejmujemy z garnka i odstawiamy do wystudzenia.
    Do wystudzonej masy dodajemy wódkę i spirytus, mieszamy.
    Gotowy likier przelewamy do butelek.
    Tak przygotowany likier jest od razu gotowy do spożycia.
    *moc likieru regulujcie wg swoich upodobań ilością dodanego alkoholu

    Miłej degustacji!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń