Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Likier ten doskonale sprawdzi się na świątecznym lub sylwestrowym stole, ale nie tylko, równie dobrze smakuje w inne dni roku. :) Z tej porcji wyjdzie nam niecały 1 l likieru.
rondelek, łyżka stołowa, miarka, rózga cukiernicza, butelki
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 365
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 127
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 365
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 127
Składniki
Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy śmietanę oraz mleko, mieszamy najlepiej rózgą cukierniczą , aby cukier się nieco rozpuścił. Następnie dodaj połamane na mniejsze kawałki czekoladki. Rondel postaw na małym ogniu, podgrzewaj cały czas mieszając. Podgrzewamy do momentu, aż czekoladki się całkiem rozpuszczą , a masa zacznie lekko parować. Nie doprowadzamy do zagotowania ! Następnie zdejmujemy rondel z ognia i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdyby na wierzchu masy zrobił się kożuch, zdejmujemy go łyżką . Wlewamy cienkim strumieniem wódkę, cały czas mieszając. Mieszamy chwilę do dokładnego połączenia się składników.
Rozlewamy likier do butelek, szczelnie zamykamy korkami. Odstawiamy trunek na co najmniej 24 godziny, a najlepiej na 2 - 3 dni w chłodne miejsce. Przed każdym użyciem wstrząsamy butelką , aby likier miał jednolitą konsystencję . Likier przechowujemy w chłodnym miejscu. Nie przechowujemy go zbyt długo, aby nam się nie zepsuł, najlepiej wypić go w ciągu kilkunastu dni. Likier z kinderek jest o dość łagodnym smaku, dlatego jeśli ktoś lubi mocniejsze trunki warto odjąć trochę wódki i wlać spirytusu np. 200 ml wódki wymieszać z 50 ml spirytusu 95 %.
Życzę zdrowia !