Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Likier ten doskonale sprawdzi się na świątecznym lub sylwestrowym stole, ale nie tylko, równie dobrze smakuje w inne dni roku. :) Z tej porcji wyjdzie nam niecały 1 l likieru.
rondelek, łyżka stołowa, miarka, rózga cukiernicza, butelki
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8191
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1179
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4554
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 588
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8191
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1179
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4554
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 588
Składniki
Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy śmietanę oraz mleko, mieszamy najlepiej rózgą cukierniczą , aby cukier się nieco rozpuścił. Następnie dodaj połamane na mniejsze kawałki czekoladki. Rondel postaw na małym ogniu, podgrzewaj cały czas mieszając. Podgrzewamy do momentu, aż czekoladki się całkiem rozpuszczą , a masa zacznie lekko parować. Nie doprowadzamy do zagotowania ! Następnie zdejmujemy rondel z ognia i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdyby na wierzchu masy zrobił się kożuch, zdejmujemy go łyżką . Wlewamy cienkim strumieniem wódkę, cały czas mieszając. Mieszamy chwilę do dokładnego połączenia się składników.
Rozlewamy likier do butelek, szczelnie zamykamy korkami. Odstawiamy trunek na co najmniej 24 godziny, a najlepiej na 2 - 3 dni w chłodne miejsce. Przed każdym użyciem wstrząsamy butelką , aby likier miał jednolitą konsystencję . Likier przechowujemy w chłodnym miejscu. Nie przechowujemy go zbyt długo, aby nam się nie zepsuł, najlepiej wypić go w ciągu kilkunastu dni. Likier z kinderek jest o dość łagodnym smaku, dlatego jeśli ktoś lubi mocniejsze trunki warto odjąć trochę wódki i wlać spirytusu np. 200 ml wódki wymieszać z 50 ml spirytusu 95 %.
Życzę zdrowia !