Do góry

Napoje Przepis na:

Majerkolada

Majerkolada

Autor:

Przepisów i artykułów: 903 Ocena: 18832

Dodano:

Odsłon: 372

Napój chłodzący o kwaskowatym smaku, robiony z wody, miodu, soku cytrynowego no i oczywiście majeranku. Moja wersja przepisu Lary Gessler. Majeranek jest skuteczny w zaburzeniach układu trawiennego. Działa rozkurczowo. Pijmy lemoniadę na śniadanie i kolację.

Składniki

  • gałązki świeżego majeranku 10 -15 sztuk
  • miód 2 łyżki
  • 1 wyparzona cytryna
  • konfitura pomarańczowa 1,5 łyzki
  • kostki lodu
  • woda poniżej 40 C 600 ml
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Majerkolada

Przygotowanie

  1. W wodzie rozpuszczamy miód i konfiturę, studzimy.
    Z połowy majeranku odrywamy listki od łodyżek i rozgniatamy w moździerzu
    Do moździerza wlewamy część przestudzonej wody , mieszamy i przelewamy do reszty wody.
    Do szklanek wkładamy 2-3 całe gałązki majeranku, kawałki cytryny, kostki lodu i zalewamy wodą.
    Porządnie mieszamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 czerwca Świetne "pićku" ;p
Ja to teraz taki świeży dodaję do wszystkiego, podobnie, jak bazylię, pycha :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń