Do góry

Napoje Przepis na:

Miętówka czyli... nalewka miętowa

Miętówka czyli... nalewka miętowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 49479

Dodano:

Odsłon: 11453

Jeżeli lubicie miętę, na pewno posmakuje Wam taka naleweczka. Zniewalający zapach, a smak nieziemski... mniam.

Składniki

  • świeża mięta 15 gałązek
  • cukier 1/2 kg
  • woda 1/2 l
  • wódka 1/2 l
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Miętówka czyli... nalewka miętowa

Przygotowanie

  1. Wodę zagotować z cukrem, pozostawić do wystudzenia. Liście mięty opłukać, osuszyć, włożyć do słoja. Gdy syrop z cukru i wody jest całkowicie zimny, należy nim zalać liście mięty, następnie całość uzupełnić alkoholem.
    Ważne, aby najpierw wlać syrop, dopiero później alkohol, nie odwrotnie, gdyż liście mięty zalane samym alkoholem ściemnieją.
    Słoik zakręcić, odstawić na 72 godziny.
    Po tym czasie zlać gotową nalewkę.
    Można degustować od razu :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 17 listopada 2014 Aromatyczna, świeża naleweczka - pierwsza klasa! :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń