Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na nalewkę z pieczonych jabłek z dodatkiem cynamonu. W smaku przypomina szarlotkę, czyli do niedzielnego obiadu jak znalazł.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 434
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 785
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 390
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 434
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 785
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 390
Składniki
Na początku jabłka myjemy, kromy na ćwiartki i oczyszczamy z pestek. Następnie zmusimy je do wydania maksimum smaku i aromatu poprzez przypieczenie w piekarniku. Rozkładamy je na blaszce i wstawiamy na kilka zdrowasiek do nagrzanego piecyka. Po mniej więcej 10-15 minutach jabłka powinny mieć już dość, więc kończymy ich męki i wyciągamy je do ostygnięcia. W tak zwanym międzyczasie przypiekamy nad dowolnym źródłem ognia laskę cynamonu. Uważamy przy tym, żeby przyprawy nie spalić, bo ostry smak spalenizny raczej nie doda naszej nalewce jabłkowej wielu walorów. Kiedy wszystkie składniki już wystygną, wrzucamy je do słoja. Jeśli chcemy dodatkowo skomplikować przepis i wzbogacić smak trunku, możemy dorzucić jeszcze kilka goździków.
Całość zalewamy wódką uprzednio zmieszaną ze spirytusem i szczelnie zamykamy. Słój odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na ok. 6 tygodni. Przez ten czas co kilka dni potrząsamy naczyniem, aby zrzucić kurz z nakrętki i wspomóc proces maceracji. Następnie cedzimy nalew przez sitko i zlewamy go do osobnego naczynia, a jabłka z przyprawami zasypujemy 300 g cukru. Ponownie zamykamy pojemnik i odstawiamy go w ustronne miejsce. Tym razem każdego dnia energicznie potrząsamy słoikiem, żeby zmotywować cukier do rozpuszczenia się.
Po 3-5 dniach zlewamy syrop do odstawionego wcześniej nalewu. Powinniśmy również dokładnie wycisnąć jabłka, bo mogą zawierać jeszcze resztki wciągniętego alkoholu albo cukru. Po wszystkim pozbywamy się owoców w sposób zgodny z regulaminem utylizacji odpadów, a uzyskane płyny mieszamy ze sobą i znowu odstawiamy na kilka dni. Przez ten czas resztki osadu powinny osiąść na dnie naczynia, dzięki czemu filtrowanie będzie nieco łatwiejsze. Nalewkę jabłkową przed rozlaniem do butelek przelewamy przez filtr do kawy, co pozwoli jej uzyskać zadowalającą klarowność. Jeśli idzie to dość opornie, to wstępne filtrowanie możemy dodatkowo przeprowadzić przez gazę lub worek do nalewek.
Trunek przygotowany ze składników w podanych powyżej pozwoli na uzyskanie ok. 1,25 l nalewki o mocy ok. 45%. Nalewka ma całkiem wyraźny smak jabłka, a dodatkowo wyraźnie przebijają się w niej goździki (pomimo niewielkiej ilości).