Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka miętowa.

Nalewka miętowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 996 Ocena: 20860

Dodano:

Odsłon: 17342

Najlepszy własny wyrób,taka nalewka nadaje sie do kremów,mas,ciast i ciasteczek,do schłodzonych napojów. Ma właściwości zdrowotne. Działa przeciwzapalnie, rozkurczowo i uspokajająco.Wtedy wystarczy kilka kropelek by miała zdrowotne działanie. Zrobiona na miodzie,serecznie polecam:)

Składniki

  • Mięta wraz z łodyżkami jak młoda
  • spirytus 95% 400ml
  • 1-2 łyżki miodu
  • woda przegotowana zimna 350ml
> 6 os. > 60 min łatwe drogie
Reklama
Reklama
Nalewka miętowa.

Przygotowanie

  1. Miętę umyć i pokroić ja to zrobiłam nożyczkami na mniejsze części.
    Dać do litrowego słoika ,zalać spirytusem ,zakręcić i zostawić w ciemnym mniejscu na 10 dni.
    Mięta puści kolor i aromat.
    Po tym czasie przecedzić przez gazę na cztery złożoną lub bibułę.
    Dodać 350 ml przegotowanej zimnej wody oraz 1-2 łyżek miodu ,zalezy jak słodką chcemy nalewkę.
    Nie dodawałam soku z cytryny jak pisze w przepisach w ne
    cie ,cytryna odbarwia nam nalewkę.

    Rozcieńczoną nalewkę zostawić na 2-3 miesiące aby się przetrawiła.

  2. Na zdrowie!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (37)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 16 lipca Taką nalewkę należy trzymać w ciemniej butelce. Trzymana w jasnej zmieni kolor na brązowy. Jest lekiem na niestrawności żołądkowe. Super. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

PaniMkuchniasmakowita 14 lipca Przepiekny kolor. Kiedys robilam, niestety wyszla mi brunatna. W tym roku mieta obrodzila, wiec moze sie skusze i skorzystam z przepisu. Pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 14 lipca Super, kiedyś bym wypiła ze smakiem. Teraz starość nie radość :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 13 lipca Dzieki za idealny przepis dla mnie! w koncu znalazlam nie slodka mietowke! Odpowiedzi: 14 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 lipca Oj widzę, że jest MOC ;) Świetny przepis i powiem szczerze, że takiej jeszcze nie robiłem, a widzę, że warto :) Kolorem przypomina trochę absynt, tylko że tamten jest inny w smaku i zdecydowanie mocniejszy ;) Odpowiedzi: 12 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń