Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna nalewka z owoców malin, swoim smakiem i zapachem sprawia tak, jak bym jadła świeżo zerwane owoce z krzaka. Do sporządzenia nalewki nie są potrzebne żadne inne dodatki prócz tych co użyłam.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1061
Polecam.
Odsłon: 1017
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 884
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1061
Polecam.
Odsłon: 1017
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 884
Składniki
Oczyszczone, przebrane maliny wkładamy do 5 litrowego słoja, malin nie myjemy.
Maliny zalewamy spirytusem, odstawiamy na 14 dni, od czasu do czasu mieszamy słojem z nalewką. Nie przedłużajmy czasu maceracji owoców w spirytusie, bo alkohol ekstrahuje z pestek malin za dużo goryczki.
Po 14 dniach zlewamy wytrawną nalewkę, a maliny zasypujemy cukrem i odstawiamy na 7 dni.
Wygląd po 7 dniowej maceracji z cukrem.
Po 7 dniach zlewamy słodki nalew i łączymy z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym, filtrujemy.
Nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na minimum 6 miesięcy do dojrzewania. Pozostałe owoce z nalewki możemy użyć zimą do zrobienia herbatki z prądem :) Ja całą nalewkę wlałam do słoja i odstawiłam do dojrzewania.