Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka na owocach malin.

Nalewka na owocach malin.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1474 Ocena: 19402

Dodano:

Odsłon: 18524

Bardzo smaczna nalewka z owoców malin, swoim smakiem i zapachem sprawia tak, jak bym jadła świeżo zerwane owoce z krzaka. Do sporządzenia nalewki nie są potrzebne żadne inne dodatki prócz tych co użyłam.

Składniki

  • Maliny 1 kg
  • Spirytus nalewkowy 60% 1,5 litra
  • Cukier 30 dag
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oczyszczone, przebrane maliny wkładamy do 5 litrowego słoja, malin nie myjemy.

  2. Maliny zalewamy spirytusem, odstawiamy na 14 dni, od czasu do czasu mieszamy słojem z nalewką. Nie przedłużajmy czasu maceracji owoców w spirytusie, bo alkohol ekstrahuje z pestek malin za dużo goryczki.

  3. Po 14 dniach zlewamy wytrawną nalewkę, a maliny zasypujemy cukrem i odstawiamy na 7 dni.

  4. Wygląd po 7 dniowej maceracji z cukrem.

  5. Po 7 dniach zlewamy słodki nalew i łączymy z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym, filtrujemy.

  6. Nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na minimum 6 miesięcy do dojrzewania. Pozostałe owoce z nalewki możemy użyć zimą do zrobienia herbatki z prądem :) Ja całą nalewkę wlałam do słoja i odstawiłam do dojrzewania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń