Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
sezon na pomarańcze w pełni, a Wielkanoc za pasem, więc to najlepszy moment na przygotowanie nalewki pomarańczowej
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 88
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31247
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 88
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31247
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Składniki
dojrzałe pomarańcze obieramy dosyć cienko, skórkę kroimy w mniejsze paski i wrzucamy do słoja, dodajemy goździki, zalewamy spirytusem, zakręcamy i odstawimy na tydzień, codziennie wstrząsamy słojem
po tygodniu zlewamy spirytus i mieszamy z miodem (najwygodniej przy użyciu blendera), przelewamy z powrotem do słoja i dolewamy 500 ml soku wyciśniętego z pomarańczy, mieszamy i odstawiamy słój na kolejny tydzień
nalewkę filtrujemy przez 2-3 warstwy gazy i przelewamy do butelek, odstawiamy jeszcze na przynajmniej dwa tygodnie.