Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z cytryny na spirytusie to jeden z najbardziej aromatycznych, domowych trunków. Dużym atutem nalewki jest fakt, że nie wymaga długiego leżakowania. Już po 2 tygodniach możesz się cieszyć smakiem cytrusowego trunku. Łatwa receptura i proste składniki sprawiają, że ten alkoholowy napój jest mile widzianym gościem na każdej uczcie. Nalewka przypomina nieco włoskie limoncello. Jednak do wykonania włoskiego likieru używa się tylko skórek cytryn. Nie każdemu odpowiada to połączenie słodkości, kwasowości i charakterystycznej goryczy. Prezentowana nalewka jest przygotowana też z soku cytrynowego, przez co jest łagodniejsza w smaku. Spirytus możesz zastąpić wódką, jednak otrzymasz wtedy słabszy (18%-20%) trunek. Nalewka przygotowana na spirytusie będzie miała 34%-37%.
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 1250
pyszne, szybkie i pulchniutkie faworki rosyjskie na kefirze, bardzo polecam n...
Odsłon: 51503
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 114
Smaczna, idealna do kanapek mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego w szynkowarze.
Odsłon: 481
Polecam dzisiaj kaszankę po normandzku, kaszanka bardzo smaczna, prosta w prz...
Odsłon: 1665
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 1250
pyszne, szybkie i pulchniutkie faworki rosyjskie na kefirze, bardzo polecam n...
Odsłon: 51503
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 114
Smaczna, idealna do kanapek mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego w szynkowarze.
Odsłon: 481
Polecam dzisiaj kaszankę po normandzku, kaszanka bardzo smaczna, prosta w prz...
Odsłon: 1665
Składniki
Sparz cytryny wrzątkiem, następnie opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha, aby usunąć konserwanty z powierzchni owoców. Ostrym nożem lub obieraczką usuń skórkę z cytryn (tylko żółta część, bez białych błonek!) i odłóż na bok. Z samych owoców wyciśnij sok. Do szklanego słoja lub butelki włóż skórki cytryn, wlej sok z cytryny i zalej alkoholem. W razie potrzeby wrzuć kilka listków mięty lub kawałek korzenia imbiru, nadając napojowi oryginalne nuty smakowe. Wymieszaj płyn i szczelnie zamknij.
Butelkę zostaw na 10 dni w ciemnym i ciepłym miejscu. Codziennie możesz potrząsnąć roztworem. Po rekomendowanym czasie przefiltruj nalewkę przez podwójna gazę, czystą ściereczkę bawełnianą lub filtr do kawy. Mocno wyciśnij skórki cytryn, ponieważ w nich jest mnóstwo smaku i aromatu.
W garnku wymieszaj wodę z cukrem, zagotuj i gotuj przez około 5 minut na wolnym ogniu (w międzyczasie zdejmij pianę). Następnie schłodź do temperatury pokojowej. Wymieszaj syrop z nalewką cytrynową.
Przelej trunek do właściwych butelek i dla podkręcenia smaku ustaw w chłodnym ciemnym miejscu na 5-7 dni. Nalewka jest gotowa do spożycia.