Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smorodinówka czyli nalewka z czarnej porzeczki pochodzi z Kresów Wschodnich, gdzie porzeczka nazywana była \"smorodiną\". Przygotowujemy ją latem, gdy owoce porzeczki są dojrzałe. Nalewka ma korzystne działanie w zaburzeniach trawienia, nieżycie górnych dróg oddechowych i bólu gardła.
Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
Odsłon: 889
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 72
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 2583
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 372
Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
Odsłon: 889
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 72
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 2583
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 372
Składniki
Owoce myjemy, usuwamy szypułki. Osuszamy i wkładamy do większego słoja przesypując cukrem. Zamykamy szczelnie i odkładamy na 4 tygodnie w ciepłe miejsce (np. na parapet okna). Słoikiem codziennie wstrząsamy, a co drugi dzień odkręcamy, by usunąć gaz powstały w wyniku fermentacji. Po 4 tygodniach zlewamy sok, wstawiamy go do lodówki. Owoce zalewamy wódką i odstawiamy na 3 tygodnie również szczelnie zamknięte. Po tym czasie zlewamy alkohol, mieszamy z sokiem z lodówki, dodajemy spirytus, mieszamy i zlewamy do dużego słoika. Szczelnie zamkniętą nalewkę odstawiamy na 2 miesiące, następnie filtrujemy przez bibułę filtracyjną lub kilkakrotnie przez gazę. Rozlewamy do butelek lub karafek. Nalewka jest gotowa do spożycia, jednak najsmaczniejsza będzie po 2-3 miesiącach.