Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smorodinówka czyli nalewka z czarnej porzeczki pochodzi z Kresów Wschodnich, gdzie porzeczka nazywana była \"smorodiną\". Przygotowujemy ją latem, gdy owoce porzeczki są dojrzałe. Nalewka ma korzystne działanie w zaburzeniach trawienia, nieżycie górnych dróg oddechowych i bólu gardła.
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 5721
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 318
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13394
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2669
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 5721
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 318
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13394
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2669
Składniki
Owoce myjemy, usuwamy szypułki. Osuszamy i wkładamy do większego słoja przesypując cukrem. Zamykamy szczelnie i odkładamy na 4 tygodnie w ciepłe miejsce (np. na parapet okna). Słoikiem codziennie wstrząsamy, a co drugi dzień odkręcamy, by usunąć gaz powstały w wyniku fermentacji. Po 4 tygodniach zlewamy sok, wstawiamy go do lodówki. Owoce zalewamy wódką i odstawiamy na 3 tygodnie również szczelnie zamknięte. Po tym czasie zlewamy alkohol, mieszamy z sokiem z lodówki, dodajemy spirytus, mieszamy i zlewamy do dużego słoika. Szczelnie zamkniętą nalewkę odstawiamy na 2 miesiące, następnie filtrujemy przez bibułę filtracyjną lub kilkakrotnie przez gazę. Rozlewamy do butelek lub karafek. Nalewka jest gotowa do spożycia, jednak najsmaczniejsza będzie po 2-3 miesiącach.