Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koniec czerwca to czas kwitnienia jaśminu. Warto zerwać trochę kwiatów. oderwać płatki i zalać spirytusem by po roku cieszyć się wyśmienitą naleweczką.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 591
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11892
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13499
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 591
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11892
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13499
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Składniki
Z kwiatów obrywamy płatki. Litrowy słoik napełniamy do połowy ,świeżo zerwanymi płatkami jaśminowca. Zalewamy spirytusem. Słoik zakręcamy i wstawiamy w ciemnym miejscu na 3 tygodnie. Od czasu do czasu słoikiem mocno potrząsamy. Po trzech tygodniach zlewamy alkohol i łączymy z syropem. Płatki po zlaniu spirytusu są twarde i przypominają w dotyku płatki migdałowe. Nie miałam jednak pomysłu na ich wykorzystanie. Miód rozmieszać z letnią (nie gorącą wodą), dodać wódkę i połączyć ze spirytusem. Rozlać do butelek. Odstawić na rok.