Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koniec czerwca to czas kwitnienia jaśminu. Warto zerwać trochę kwiatów. oderwać płatki i zalać spirytusem by po roku cieszyć się wyśmienitą naleweczką.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117950
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8350
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3103
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2061
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1520
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117950
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8350
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3103
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2061
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1520
Składniki
Z kwiatów obrywamy płatki. Litrowy słoik napełniamy do połowy ,świeżo zerwanymi płatkami jaśminowca. Zalewamy spirytusem. Słoik zakręcamy i wstawiamy w ciemnym miejscu na 3 tygodnie. Od czasu do czasu słoikiem mocno potrząsamy. Po trzech tygodniach zlewamy alkohol i łączymy z syropem. Płatki po zlaniu spirytusu są twarde i przypominają w dotyku płatki migdałowe. Nie miałam jednak pomysłu na ich wykorzystanie. Miód rozmieszać z letnią (nie gorącą wodą), dodać wódkę i połączyć ze spirytusem. Rozlać do butelek. Odstawić na rok.