Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koniec czerwca to czas kwitnienia jaśminu. Warto zerwać trochę kwiatów. oderwać płatki i zalać spirytusem by po roku cieszyć się wyśmienitą naleweczką.
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5773
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 9638
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 278
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5773
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 9638
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 278
Składniki
Z kwiatów obrywamy płatki. Litrowy słoik napełniamy do połowy ,świeżo zerwanymi płatkami jaśminowca. Zalewamy spirytusem. Słoik zakręcamy i wstawiamy w ciemnym miejscu na 3 tygodnie. Od czasu do czasu słoikiem mocno potrząsamy. Po trzech tygodniach zlewamy alkohol i łączymy z syropem. Płatki po zlaniu spirytusu są twarde i przypominają w dotyku płatki migdałowe. Nie miałam jednak pomysłu na ich wykorzystanie. Miód rozmieszać z letnią (nie gorącą wodą), dodać wódkę i połączyć ze spirytusem. Rozlać do butelek. Odstawić na rok.