Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Za przygotowanie nalewki najlepiej zabrać się wiosną, kiedy pojawią się pierwsze kwiaty mniszka lekarskiego. Podczas jego zbioru warto upewnić się, czy nie pomyliliśmy go z mleczem. W przeciwieństwie do pospolitych chwastów kwiat mniszka lekarskiego rośnie na jednej, swobodnej łodydze bez liści i bocznych pędów. Nalewka z mniszka lekarskiego jest idealna na niestrawność, problemy z układem pokarmowym i na zaburzenia metabolizmu. Pomaga odzyskać apetyt, a także pozytywnie wpływa na obrzęki i żylaki. Profilaktycznie nalewkę można stosować raz dziennie (około 15 ml na dobę). W celach leczniczych można podwoić lub potroić dawkę dzienną tego trunku.
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 349
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1473
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 634
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1294
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 349
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1473
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 634
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1294
Składniki
Kwiaty mniszka lekarskiego opłukujemy i osuszamy. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, kroimy w paski. Oba składniki przekładamy do dużego słoika i zalewamy je spirytusem. Zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy go na tydzień w bezpieczne, zaciemnione miejsce.
Po tygodniu odkręcamy słoik zlewamy nalewkę do drugiego, większego słoika (robimy to przez bibułkę filtracyjną). Wodę gotujemy, rozpuszczamy w niej miód i dodajemy ją do nalewki. Słoik zakręcamy i odstawiamy na około miesiąc.
Po tym czasie odkręcamy słoik, nalewkę ponownie przepuszczamy przez bibułkę filtracyjną i zlewamy do butelek. Tak przygotowana nalewka jest gotowa do spożycia.