Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Za przygotowanie nalewki najlepiej zabrać się wiosną, kiedy pojawią się pierwsze kwiaty mniszka lekarskiego. Podczas jego zbioru warto upewnić się, czy nie pomyliliśmy go z mleczem. W przeciwieństwie do pospolitych chwastów kwiat mniszka lekarskiego rośnie na jednej, swobodnej łodydze bez liści i bocznych pędów. Nalewka z mniszka lekarskiego jest idealna na niestrawność, problemy z układem pokarmowym i na zaburzenia metabolizmu. Pomaga odzyskać apetyt, a także pozytywnie wpływa na obrzęki i żylaki. Profilaktycznie nalewkę można stosować raz dziennie (około 15 ml na dobę). W celach leczniczych można podwoić lub potroić dawkę dzienną tego trunku.
Bardzo smaczne i proste do przygotowania pampuchy ziemniaczane z dodatkiem tw...
Odsłon: 869
Różowa wstążka jest symbolem walki z rakiem piersi. Amazonki to wspaniałe kob...
Odsłon: 154
Ciastka z maszynkiw lekko zdrowszej wesrji.Użyłam mąkę orkiszową, ksylitol i...
Odsłon: 544
Masz polędwiczki wieprzowe, nie wiesz co z nimi zrobić, mam dla Ciebie propoz...
Odsłon: 212
Samo dobro. Dla mnie najlepsze.
Odsłon: 179
Bardzo smaczne i proste do przygotowania pampuchy ziemniaczane z dodatkiem tw...
Odsłon: 869
Różowa wstążka jest symbolem walki z rakiem piersi. Amazonki to wspaniałe kob...
Odsłon: 154
Ciastka z maszynkiw lekko zdrowszej wesrji.Użyłam mąkę orkiszową, ksylitol i...
Odsłon: 544
Masz polędwiczki wieprzowe, nie wiesz co z nimi zrobić, mam dla Ciebie propoz...
Odsłon: 212
Samo dobro. Dla mnie najlepsze.
Odsłon: 179
Składniki
Kwiaty mniszka lekarskiego opłukujemy i osuszamy. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, kroimy w paski. Oba składniki przekładamy do dużego słoika i zalewamy je spirytusem. Zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy go na tydzień w bezpieczne, zaciemnione miejsce.
Po tygodniu odkręcamy słoik zlewamy nalewkę do drugiego, większego słoika (robimy to przez bibułkę filtracyjną). Wodę gotujemy, rozpuszczamy w niej miód i dodajemy ją do nalewki. Słoik zakręcamy i odstawiamy na około miesiąc.
Po tym czasie odkręcamy słoik, nalewkę ponownie przepuszczamy przez bibułkę filtracyjną i zlewamy do butelek. Tak przygotowana nalewka jest gotowa do spożycia.