Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sobota to świetny czas na relaks :D Teraz, kiedy dni są coraz chłodniejsze warto zastanowić się nad przygotowaniem nalewki, która rozgrzeje nas w zimowe wieczory i będzie świetnym dodatkiem do herbatki z "prądem". Dzisiaj przedstawiam przepis na nalewkę, którą znalazłam w książce "Alkohole świata". Nalewka z zielonej herbaty swoje początki miała w Japonii, ale dzięki dostępności produktów potrzebnych do jej przygotowania możemy ją zrobić sami i delektować się jej wyjątkowym smakiem.
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 961
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1780
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1877
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9138
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 961
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1780
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1877
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9138
Składniki
Liście zielonej herbaty przekładamy do słoja lub dużej butelki, zalewamy je wódką i odstawiamy na 3 dni. Codziennie mieszamy zawartość kilkukrotnie.
Po tym czasie cukier dodajemy do wody i gotujemy go do momentu jego całkowitego rozpuszczenia. Powstały syrop studzimy.
Wódkę filtrujemy przez sito i dokładnie mieszamy z wystudzonym syropem cukrowym. Następnie całość filtrujemy przez gazę, przelewamy do buteleczek i odstawiamy na około 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.
Gotowa nalewka świetnie smakuje z listkami mięty i plastrem limonki. Możemy ją też dodać do lekko ostudzonej herbaty i stosować jako napój rozgrzewający. Życzę smacznego! :)