Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
sezon na śliwki w zasadzie już się zakończył ale ta nalewka jest tak dobra, że muszę się pochwalić i zachęcam do wypróbowania w następnym sezonie
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 126
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 340
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2700
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 126
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 340
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2700
Składniki
1. umyte i wypestkowane śliwki układać w słoju, przesypując cukrem, przykryć, odstawić na 2 dni aż owoce puszczą sok, po tym czasie wlewam spirytus i wodę, przez chwilę potrząsam zakręconym słojem żeby wszystko dokładnie się wymieszało, odstawiamy , co kilka dni potrzasnąć słojem, 2. po ok 3 tygodniach przelać nalewkę przez kilka razy złożoną gazę, rozlać do butelek, odstawić na kilka miesięcy (ja miałam bardzo słodkie śliwki i moja nalewka wydawała się zbyt słodka, dlatego kiedy jeszcze stała z owocami dodałam sok z połowy cytryny wraz z owocem), owoce z nalewki zużyć do deserów i ciast, smacznego