Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
sezon na śliwki w zasadzie już się zakończył ale ta nalewka jest tak dobra, że muszę się pochwalić i zachęcam do wypróbowania w następnym sezonie
Nim sznycle trafiły pod przysłowiowe strzechy i przybrały postać swojskich sc...
Odsłon: 3562
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 378
Gulasz z resztek to rozwiązanie w duchu zero waste – idealny sposób na wykorz...
Odsłon: 61
Wszyscy lubią gołąbki, ale mało kto ma czas i cierpliwość do pracowitego zawi...
Odsłon: 1433
Nim sznycle trafiły pod przysłowiowe strzechy i przybrały postać swojskich sc...
Odsłon: 3562
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 378
Gulasz z resztek to rozwiązanie w duchu zero waste – idealny sposób na wykorz...
Odsłon: 61
Wszyscy lubią gołąbki, ale mało kto ma czas i cierpliwość do pracowitego zawi...
Odsłon: 1433
Składniki
1. umyte i wypestkowane śliwki układać w słoju, przesypując cukrem, przykryć, odstawić na 2 dni aż owoce puszczą sok, po tym czasie wlewam spirytus i wodę, przez chwilę potrząsam zakręconym słojem żeby wszystko dokładnie się wymieszało, odstawiamy , co kilka dni potrzasnąć słojem, 2. po ok 3 tygodniach przelać nalewkę przez kilka razy złożoną gazę, rozlać do butelek, odstawić na kilka miesięcy (ja miałam bardzo słodkie śliwki i moja nalewka wydawała się zbyt słodka, dlatego kiedy jeszcze stała z owocami dodałam sok z połowy cytryny wraz z owocem), owoce z nalewki zużyć do deserów i ciast, smacznego