Do góry

Napoje Przepis na:

Orzeźwiający kompot z rabarbaru

Przepis dnia 2015-06-13
Orzeźwiający kompot z rabarbaru

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 4105

Dodano:

Odsłon: 742

Przepis na kompot z rabarbaru jest jednym z tych przepisów, który mi się zawieruszył gdzieś pomiędzy innymi zdjęciami potraw. Odkopany z czeluści komputera w końcu doczekał się swojej publikacji.Kompot z rabarbaru jest bardzo orzeźwiający, idealny do zaspokojenia pragnienia na upalne dni. Po przygotowaniu należy go przechowywać w lodówce, inaczej bardzo szybko może się zepsuć. Jego smak można dodatkowo podkreślić świeżymi listkami mięty lub bazylii.

Składniki

  • ok 1 kg rabarbaru
  • 2 jabłka słodko - kwaśne
  • 2 gruszki
  • 3 łyżki miodu (można dać więcej)
  • kilka goździków
  • sok z cytryny
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Orzeźwiający kompot z rabarbaru

Przygotowanie

  1. 1. Rabarbar myjemy i kroimy w 5 cm kawałki, z gruszek i jabłek wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki. Owoce razem z goździkami wrzucamy do garnka, zalewamy 4 litrami wody i od momentu zawrzenia wody gotujemy na małym ogniu ok 5 - 10 minut.

    2. Gotowy kompot przecedzamy przez gęste sitko, doprawiamy do smaku miodem i sokiem z cytryny. Ja wolę kompot zdecydowanie lekko kwaśny, więc nie daję dużo miodu.

    3. Przed podaniem do kompotu można dodać świeże listki bazylii lub mięty. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.


    SMACZNEGO :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń