Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na spritz truskawkowy podpatrzyłam u Davida Labovitza i bardzo mi się spodobał. Truskawki mam z ogrodu, musiałam więc tylko dokupić biały wermut, czyli vermouth bianco. Słodki, a nie wytrawny. Celowo nie podaję żadnej konkretnej marki, bo to może być dowolny biały, słodki wermut.
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 83
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4040
Przepis dnia
Na zdjęciu widnieje propozycja obiadu w 30 minut. Danie tanie, pożywne i pysz...
Odsłon: 97
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 83
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4040
Przepis dnia
Na zdjęciu widnieje propozycja obiadu w 30 minut. Danie tanie, pożywne i pysz...
Odsłon: 97
Składniki
Na początku trzeba przygotować bazę koktajlu, czyli wermut truskawkowy. A gdy jest on już gotowy, to wystarczy dodać dobrej jakości tonik i kostki lodu. Słoik o pojemności około 800-900 ml wypełnij w połowie truskawkami, pokrojonymi w ćwiartki. Większe owoce możesz nawet pokroić na więcej części, żeby wydobyć z nich jak najwięcej smaku. Ale mamy już końcówkę sezonu na truskawki, więc nasze owoce są raczej dość drobne.
Do słoika z truskawkami dolej biały wermut, prawie do pełna, a następnie zamknij słoik i potrząśnij nim kilka razy.
Zostaw słoik w temperaturze pokojowej przynajmniej na 24 godziny i zaraz potem możesz już przygotować spritz truskawkowy. Ale wermut z truskawkami może stać i naciągać dłużej, powiedzmy, że około tygodnia.
Z każdym dniem zyskuje bardziej intensywny szkarłatny kolor, a efekt po kilku dniach możesz zobaczyć na zdjęciu poniżej. Po tygodniu lepiej jest odcedzić płyn od truskawek, a następnie umieścić go w lodówce, gdzie może stać nawet kolejnych kilka tygodni. Odcedzone truskawki koniecznie zjedz, bo są bardzo smaczne! Możesz użyć ich np. do deseru.
Aby przygotować spritz, odmierz aromatyzowany wermut i tonik do dużego kielicha z nóżką.
Tonik musi być naprawdę porządny, słodko-gorzki, a że w mojej wiosce trudno taki kupić, to wkrótce zamierzam przygotować własny tonik do letnich napojów, bo z pewnością nam się przyda.
Dodaj garść lodu i delikatnie wymieszaj. Pięknie udekoruj pokrojonymi truskawkami i cytrusami, a następnie ciesz się aromatem, smakiem i chłodzącym orzeźwieniem letniego drinka.
Smacznego!