Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot podawany w czasie lub jako finał wigilijnej kolacji. Przepis ma przynajmniej kilkadziesiąt lat i pochodzi z książki " W staropolskiej kuchni".
Smaczny , puszysty , a zarazem wilgotny i pachnący owocami z kompotu wigilijn...
Odsłon: 4470
Wielkanoc to doskonała okazja, by delektować się wspaniałymi smakami, a bezgl...
Odsłon: 423
Smakują wyśmienicie i efektownie wyglądają. Jajka faszerowane na dwa sposoby...
Odsłon: 411
Wielkanoc to doskonała okazja, by delektować się wspaniałymi smakami, a bezgl...
Odsłon: 423
Smakują wyśmienicie i efektownie wyglądają. Jajka faszerowane na dwa sposoby...
Odsłon: 411
Składniki
Najlepiej owoce namoczyć na noc, a rano kompot wykończyć. Śliwki opłukać w letniej wodzie, zalać zimną, przegotowaną wodą tak aby w całości pokryć owoce. Z figami postępujemy tak samo. Do namoczonych śliwek dodajemy łyżkę lub dwie cukru i kawałek cynamonu. Potem w wodzie której się moczyły raz zagotowujemy. Figi gotujemy 5 minut, dodając do wody w której się moczyły, łyżkę cukru, sok z małej cytryny i trochę skórki cytrynowej. Oddzielnie ugotowane kompoty łączymy ( usuwamy skórkę i cynamon). Podajemy na stół.
Przepisy Napoje
Napoje
Koktajl truskawkowy z miodem i sokiem malinowym
Napoje
Ajerkoniak domowy czyli likier jajeczny
Napoje
Złote mleko . Napój podnoszący odporność!
Napoje
Słowiański kwas pitny z koniczynką (Szczawik różkowaty purpurowy)
Koktajl truskawkowy z miodem i sokiem malinowym
Pyszny koktajl truskawkowy z dodatkiem soku malinowego i pysznego miodu to st...
Odsłon: 45
Ajerkoniak domowy czyli likier jajeczny
Ajerkoniak w naszym domu nazywany był „damską wódką” i zawsze pojawiał się na...
Odsłon: 811