Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot podawany w czasie lub jako finał wigilijnej kolacji. Przepis ma przynajmniej kilkadziesiąt lat i pochodzi z książki " W staropolskiej kuchni".
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 36
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 243
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 349
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 958
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 36
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 243
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 349
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 958
Składniki
Najlepiej owoce namoczyć na noc, a rano kompot wykończyć. Śliwki opłukać w letniej wodzie, zalać zimną, przegotowaną wodą tak aby w całości pokryć owoce. Z figami postępujemy tak samo. Do namoczonych śliwek dodajemy łyżkę lub dwie cukru i kawałek cynamonu. Potem w wodzie której się moczyły raz zagotowujemy. Figi gotujemy 5 minut, dodając do wody w której się moczyły, łyżkę cukru, sok z małej cytryny i trochę skórki cytrynowej. Oddzielnie ugotowane kompoty łączymy ( usuwamy skórkę i cynamon). Podajemy na stół.