Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot podawany w czasie lub jako finał wigilijnej kolacji. Przepis ma przynajmniej kilkadziesiąt lat i pochodzi z książki " W staropolskiej kuchni".
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1379
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113608
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1379
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113608
Składniki
Najlepiej owoce namoczyć na noc, a rano kompot wykończyć. Śliwki opłukać w letniej wodzie, zalać zimną, przegotowaną wodą tak aby w całości pokryć owoce. Z figami postępujemy tak samo. Do namoczonych śliwek dodajemy łyżkę lub dwie cukru i kawałek cynamonu. Potem w wodzie której się moczyły raz zagotowujemy. Figi gotujemy 5 minut, dodając do wody w której się moczyły, łyżkę cukru, sok z małej cytryny i trochę skórki cytrynowej. Oddzielnie ugotowane kompoty łączymy ( usuwamy skórkę i cynamon). Podajemy na stół.