Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot podawany w czasie lub jako finał wigilijnej kolacji. Przepis ma przynajmniej kilkadziesiąt lat i pochodzi z książki " W staropolskiej kuchni".
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 649
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 1066
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 770
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 123
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 649
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 1066
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 770
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 123
Składniki
Najlepiej owoce namoczyć na noc, a rano kompot wykończyć. Śliwki opłukać w letniej wodzie, zalać zimną, przegotowaną wodą tak aby w całości pokryć owoce. Z figami postępujemy tak samo. Do namoczonych śliwek dodajemy łyżkę lub dwie cukru i kawałek cynamonu. Potem w wodzie której się moczyły raz zagotowujemy. Figi gotujemy 5 minut, dodając do wody w której się moczyły, łyżkę cukru, sok z małej cytryny i trochę skórki cytrynowej. Oddzielnie ugotowane kompoty łączymy ( usuwamy skórkę i cynamon). Podajemy na stół.