Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bellini to klasyczny włoski koktajl z puree ze świeżej brzoskwini i szampana. Moja zimowa a zarazem świąteczna wersja to gruszkowy Bellini. Syrop gruszkowy z zimowymi przyprawami i imbirem można przygotować wcześniej. A do niego bezalkoholowy szampan, który jest idealną bezalkoholową alternatywą, a jeśli ktoś ma ochotę na wersję alkoholową, dodaje do niego szampana lub ginu.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 42
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 54
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 14
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 5070
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 118
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 42
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 54
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 14
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 5070
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 118
Składniki
Najpierw przygotowac syrop z gruszki i imbiru. Sok gruszkowy zagotowac z cukrem trzcinowym w rondelku ciagle mieszajac, az cukier się rozpusci. Obrac gruszki, usunac gniazda nasienne i pokroic na polówki lub cwiartki. Do soku dodac gruszki, plasterki imbiru, lodygi rozmarynu, nasiona kardamonu, gwiazdki anyżu oraz sok i skórke z cytryny i gotować wszystko do uzyskania syropu przez ok.15 minut na srednim ogniu, ciagle mieszajac. Ostroznie wyjąc z syropu kawalki gruszek, przecedzic syrop i wlac ponownie do rondelka Wlozyc gruszki z powrotem do syropu i wszystko zmiksowac recznym blenderem tak, aby ugotowane gruszki calkowicie polaczyly sie z syropem Wlac syrop do czystej, wysterylizowanej butelki, zakrecic i pozostawic do calkowitego ostygniecia. Jesli po przyrzadzeniu koktajlu zostanie troche syropu, mozna go przechiwac w lodówce do 14 dni.
Przygotowac gruszkowe Bellini. Wlozyc kilka kostek lodu do duzego kieliszka, wlac 4 cl syropu gruszkowego i dla wariantu z alkoholem dodac szampana lub 3 cl ginu. Do wariantu bezalkoholowego dodac bezalkoholowego szampana i obydwa warianty podac z duszonym plasterkiem gruszki, 1 plasterkiem swiezego imbiru, 1 galazka rozmarynu i gwiazdka anyzu.
Gruszkowego Bellini mozna wzbogacic smakowo (udusic jeszcze kilka kawalków gruszek w syropie) a nastepnie podac je do dojrzalych lub plesniowych serów Takie gruszki smakuja równiez z gulaszem z dziczyzny lub z pieczona gesia.