Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
z podanej porcji wyszły mi 2 keksówki.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10143
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9207
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6562
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10143
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9207
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6562
Składniki
Wszystkie przyprawy z wyjątkiem kminku zmielić w młynku do kawy. Do miski odważyć obie mąki, płatki, otręby, dynię, słonecznik, len dodać sól, kminek, zmielone zioła, zakwas, drożdże i część wody. Wyrabiać mikserem z hakami w czasie wyrabiania uzupełniać wodę. Dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 2 godziny żeby ciasto ruszyło. Następnie przełożyć ciasto do wyłożonych papierem pergaminowym keksówek i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Ponieważ chleb na zakwasie rośnie dużo dłużej niż na drożdżach ja zostawiłam go na całą noc a rano piekłam. Gdy chleb wyrośnie skropić go wodą i piec w 180 stopniach przez 70 minut. W czasie pieczenia należy chleb jeszcze 2 razy skrapiać wodą. Upieczony chleb wyjąć z foremek i wystudzić na kratce. Smacznego