Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
z podanej porcji wyszły mi 2 keksówki.
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 102
Gryczany makaron soba z kurczakiem w azjatyckim stylu. Z kapustą pak choi, po...
Odsłon: 68
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 17
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 100
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 310
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 102
Gryczany makaron soba z kurczakiem w azjatyckim stylu. Z kapustą pak choi, po...
Odsłon: 68
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 17
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 100
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 310
Składniki
Wszystkie przyprawy z wyjątkiem kminku zmielić w młynku do kawy. Do miski odważyć obie mąki, płatki, otręby, dynię, słonecznik, len dodać sól, kminek, zmielone zioła, zakwas, drożdże i część wody. Wyrabiać mikserem z hakami w czasie wyrabiania uzupełniać wodę. Dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 2 godziny żeby ciasto ruszyło. Następnie przełożyć ciasto do wyłożonych papierem pergaminowym keksówek i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Ponieważ chleb na zakwasie rośnie dużo dłużej niż na drożdżach ja zostawiłam go na całą noc a rano piekłam. Gdy chleb wyrośnie skropić go wodą i piec w 180 stopniach przez 70 minut. W czasie pieczenia należy chleb jeszcze 2 razy skrapiać wodą. Upieczony chleb wyjąć z foremek i wystudzić na kratce. Smacznego