Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
z podanej porcji wyszły mi 2 keksówki.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2564
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1042
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 229
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2564
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1042
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 229
Składniki
Wszystkie przyprawy z wyjątkiem kminku zmielić w młynku do kawy. Do miski odważyć obie mąki, płatki, otręby, dynię, słonecznik, len dodać sól, kminek, zmielone zioła, zakwas, drożdże i część wody. Wyrabiać mikserem z hakami w czasie wyrabiania uzupełniać wodę. Dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 2 godziny żeby ciasto ruszyło. Następnie przełożyć ciasto do wyłożonych papierem pergaminowym keksówek i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Ponieważ chleb na zakwasie rośnie dużo dłużej niż na drożdżach ja zostawiłam go na całą noc a rano piekłam. Gdy chleb wyrośnie skropić go wodą i piec w 180 stopniach przez 70 minut. W czasie pieczenia należy chleb jeszcze 2 razy skrapiać wodą. Upieczony chleb wyjąć z foremek i wystudzić na kratce. Smacznego