Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe bagietki są niezwykle chrupiące i delikatne w środku, o niezwykle aromatycznym zapachu.
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 427
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 3825
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 427
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 3825
Składniki
W średniej misce wymieszaj przesiane mąki, sól i drożdże. Wymieszaj dokładnie przez 15 sekund.
Do innej miski wlej wodę. Dodaj do niej połowę mieszanki mąki i zagnieć ciasto trzepaczką lub rękoma aż powstanie gęste ciasto.
Dodaj pozostałą mieszankę mąki i mieszaj aż powstanie jednolita masa, w której nie będzie widać białych smug. Miskę z ciastem przykryj talerzem i odstaw w temperaturze pokojowej na 30 minut.
Ręce delikatnie zwilż i zacznij składać ciasto na siebie – brzegi na środek. Powtarzaj składanie, cały czas obracając miskę o kilkanaście stopni, aż wykonasz nią pełny obrót.
Przykryj miskę ponownie talerzem i zostaw na 1-2 godziny, aż zwiększy swoją objętość ok. 1,5 raza.
Przenieś ciasto do lekko naoliwionej formy, delikatnie dociskając. Przykryj blaszkę i wstaw ją do lodówki na 15-48 godzin. Po tym czasie lekko posyp ciasto mąką aż przestanie się kleić w dotyku.
Za pomocą szpatułki podziel ciasto na 4 równe prostokąty. Pozostaw je do wyrośnięcia na ok. 30-60 minut pod lnianą ściereczką lekko spryskaną wodą.
Każdy kawałek ciasta delikatnie złóż na trzy części w sposób przypominający list. Obróć ciasto o 90 st. i ponownie złóż je na 3 części. Przykryj masę i odstaw ją na 20 minut pod przykryciem.
Pracując jednocześnie na jednym placku ciasta spłaszcz je w prostokąt o grubości ok. 2 cm. Złóż 1/3 górnej warstwy ciasta i 1/3 dolnej warstwy ciasta na górę i połącz je w szew. Dobrze dociśnij.
Za pomocą dłoni zroluj ciasto w cylinder o długości ok. 20-30 cm, w zależności od wielkości twojej blachy do pieczenia. Na końcu zamknij końcówki bagietek, rolując je w stożki.
Gotowe bagietki połóż na blaszce wyłożonej lnianymi ściereczkami, rozdzielając je także ściereczką. Pozostaw je do wyrośnięcia na 45-75 minut, do podwójnego zwiększenia objętości.
Przenieś bagietki na blachę do pieczenia wyłożoną papierem silikonowym oraz tacką aluminiową z podniesionymi rantami, szwem do dołu. Wykonaj nacięcia ostrym nożem od jednego końca bochenka do drugiego.
Przykryj foremkę drugą foremką z folii aluminiowej, a następnie ściśnij brzegi.
Wstaw bagietki do pieca nastawionego na 250-260 st. Celsjusza i piecz przez 10 minut. Następnie zdejmij powoli górną warstwę folii i wstaw bochenki ponownie do pieca. Piecz je przez 8-12 minut, obracając przód do tyłu w połowie pieczenia.
Wyjmij bagietki i przenieś je na kratkę do ostygnięcia na co najmniej 15 minut przed podaniem.