Bajgle można wziąć do szkoły lub do pracy
Bajgle śniadaniowe z makiem i sezamem
Składniki
- 650 g mąki pszennej,1 jajko ,1 opakowanie drożdży instant, 2lyzki cukru , 2lyzki oliwy , 1 łyżeczka soli , 3/4 szklanki wody ciepłej, 1/3 szklanki mleka ciepłego. Dodatkowo 2 łyżki miodu i pół szklanki wody ciepłej , mak i sezam .
Składniki
- 650 g mąki pszennej,1 jajko ,1 opakowanie drożdży instant, 2lyzki cukru , 2lyzki oliwy , 1 łyżeczka soli , 3/4 szklanki wody ciepłej, 1/3 szklanki mleka ciepłego. Dodatkowo 2 łyżki miodu i pół szklanki wody ciepłej , mak i sezam .

Etapy przygotowania
Do robota kuchennego dodajemy wszystkie składniki, oprócz miodu, maku i sezamu . Zagniatamy gładkie ciasto,i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 90 minut. Po tym czasie wyjmujemy na stolnicę . Zagniatamy ponownie i dzielimy na 10 części ,z każdej części formujemy wałeczek ok 50 cm . Składamy na połowę i skręcamy , dwa końce łączymy z sobą odkładamy na bok . przykrywamy bajgle ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut aby podrosły. Miód między z połową szklanki ciepłej wody. Następnie maczany z obu stron w wodzie z miodem i obtaczamy w maku i sezamie na przemian . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 -25 minut . Smacznego.
Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (3)



Składniki
- 650 g mąki pszennej,1 jajko ,1 opakowanie drożdży instant, 2lyzki cukru , 2lyzki oliwy , 1 łyżeczka soli , 3/4 szklanki wody ciepłej, 1/3 szklanki mleka ciepłego. Dodatkowo 2 łyżki miodu i pół szklanki wody ciepłej , mak i sezam .
Do robota kuchennego dodajemy wszystkie składniki, oprócz miodu, maku i sezamu . Zagniatamy gładkie ciasto,i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 90 minut. Po tym czasie wyjmujemy na stolnicę . Zagniatamy ponownie i dzielimy na 10 części ,z każdej części formujemy wałeczek ok 50 cm . Składamy na połowę i skręcamy , dwa końce łączymy z sobą odkładamy na bok . przykrywamy bajgle ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut aby podrosły. Miód między z połową szklanki ciepłej wody. Następnie maczany z obu stron w wodzie z miodem i obtaczamy w maku i sezamie na przemian . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 -25 minut . Smacznego.
Bajgle wyglądają pysznie. Świetny przepis!
Pyszotka:)
Pięknie i pysznie wyglądają 👍