Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z podanego przepisu wychodzi ok. 40 małych rogalików. Rogaliki są mało słodkie.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2413
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4563
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1648
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 503
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2413
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4563
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1648
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 503
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy posiekaną margarynę, rozkruszone drożdże, żółtka, cukier i mieszamy. Dodajemy śmietanę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche, dodajemy łyżeczkę białka z jajka lub łyżeczkę śmietany.
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy 1 kawałek ciasta. Ucinamy na mniej więcej równej grubości paski i wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę i zawijamy go w stronę wierzchołka formując rożek.
Rożki układamy na wyłożoną papierem blachę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy ok. 12 min do zrumienienia.