Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z podanego przepisu wychodzi ok. 40 małych rogalików. Rogaliki są mało słodkie.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5384
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 905
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11823
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5084
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1346
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5384
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 905
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11823
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5084
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1346
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy posiekaną margarynę, rozkruszone drożdże, żółtka, cukier i mieszamy. Dodajemy śmietanę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche, dodajemy łyżeczkę białka z jajka lub łyżeczkę śmietany.
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy 1 kawałek ciasta. Ucinamy na mniej więcej równej grubości paski i wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę i zawijamy go w stronę wierzchołka formując rożek.
Rożki układamy na wyłożoną papierem blachę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy ok. 12 min do zrumienienia.