Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z podanego przepisu wychodzi ok. 40 małych rogalików. Rogaliki są mało słodkie.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5439
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1800
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5354
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1857
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5439
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1800
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5354
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1857
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy posiekaną margarynę, rozkruszone drożdże, żółtka, cukier i mieszamy. Dodajemy śmietanę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche, dodajemy łyżeczkę białka z jajka lub łyżeczkę śmietany.
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy 1 kawałek ciasta. Ucinamy na mniej więcej równej grubości paski i wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę i zawijamy go w stronę wierzchołka formując rożek.
Rożki układamy na wyłożoną papierem blachę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy ok. 12 min do zrumienienia.