Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek bananowy to przepyszne ciasto z dojrzałych bananów. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, świetnie smakuje oraz dodaje mnóstwo dobrej energii. Dzisiaj przepis na bezglutenową wersję chlebka bananowego z dodatkiem nasion chia, siemienia lnianego, orzechów włoskich oraz suszonych śliwek. Jest idealny na słodkie śniadanie lub pożywny deser.
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 162
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 800
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 644
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 162
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 800
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 644
Składniki
Obrane banany rozgniatamy widelcem. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do bananów. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy esencję waniliową, mąki, banany z masłem i chwilę mieszamy na delikatnych obrotach*. Na koniec do powstałej masy wsypujemy wszystkie dodatki: posiekane orzechy, pokrojone drobno suszone śliwki, nasiona chia, wiórki kokosowe oraz siemię lniane. * Jeśli nie posiadamy miksera, składniki śmiało można wymieszać ręcznie.
Keksówkę o wymiarach 30 cm x 12 cm smarujemy masłem, oprószamy delikatnie wiórkami kokosowymi* i wlewamy do niej przygotowaną masę. Na wierzchu układamy przekrojonego na pół banana. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka). * Możemy też użyć pokruszonych płatków owsianych