Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bubliczki to rodzaj pieczywa, który kształtem i wyglądam przypomina bajgle z makiem. Przepis na to pieczywo pochodzi z kuchni kresowej. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza długiemu procesowi przygotowania i wyrabiania bułeczek oraz gotowania ich na wodzie przed włożeniem do pieca.
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 80
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 507
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 110
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 80
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 507
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 110
Składniki
Zacznij od przygotowania zaczynu. Do miski wkrusz świeże drożdże. Zasyp je cukrem. Dodaj mąkę i ciepłą wodę. Składniki wymieszaj. Miskę nakryj czystą, bawełnianą ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po godzinie do zaczynu dodaj pozostałą część mąki, cukru, ciepłej wody oraz sól i rozpuszczone, przestudzone masło. Ciasto wyrabiaj dłońmi do momentu, aż będzie gładkie oraz będzie całkowicie odchodziło od miski i dłoni. Wyrobione ciasto na bubliczki pozostaw w misce, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na dwie godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto podziel na 12 równych porcji. Z każdej z nich uformuj okrągłą bułeczkę. Następnie delikatnie je spłaszcz, oprósz mąką, przykryj i odstaw na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie odkryj bułeczki. W każdej z nich zrób otwór i delikatnie rozciągnij go palcami w taki sposób, żeby otrzymać coś na kształt bajgla.
Uformowane bubliczki podsyp mąką, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia tym razem na dwie godziny.
Do szerokiego garnka wlej wodę do połowy lub 1/3 wysokości. Wodę posól i doprowadź do wrzenia.
Na gotującą się wodę wrzucaj pojedynczo bubliczki. Gotuj je przez około 20-30 sekund, po tym czasie wyciągnij je z garnka, odcedź z nadmiaru wody i przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni (grzałka góra-dół). Do miski wbij jajko, rozkłóć je widelcem.
Bubliczki posmaruj rozbełtanym jajkiem i oprósz makiem. Następnie wstaw pieczywo do rozgrzanego piekarnika i piecz je przez około 15 minut (do zrumienienia).