Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i szybkie bułeczki cebulowe, miękkie i idealnie na kanapkę. Mają piękny cebulowy zapach i smak. Do posypania zamiast ziaren można użyć prażonej cebulki.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Wszystkie składniki ciasta mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 1,5 cm. Wierzch ciasta posypujemy prażoną cebulą, przejeżdżamy wałkiem, by cebulka lepiej się połączyła z ciastem. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od krótszego boku. Zwinięte ciasto kroimy ostrym nożem na 8 równych kawałków. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Można je lekko "wypchnąć" od spodu, by wyszły ładne ślimaczki.
Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą i obsypujemy ziarnami. Pieczemy około 20-25 minut, do zrumienienia. Studzimy na kratce.