Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na szybkie w przygotowaniu bułeczki cynamonowe.
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 357
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9671
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 6073
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 357
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9671
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 6073
Składniki
Do miski przesiać mąkę (1-2 łyżki odłożyć), dodać cukier, drożdże i sól. Pośrodku zrobić wgłębienie, wlać mleko (30 ml odlać), rozmącone jajka i stopione masło, wyrobić ciasto. Następnie ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnice i wygniatać, dodając rodzynki i cynamon, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 16 jednakowych kawałków, zrolować z każdego wałek długości 20 cm i spłaszczyć go i ciasno zrolować.
Na blasze wyłożyć papier, poukładać na nim zrolowane bułeczki i odstawić do wyrośnięcia na ok. godziny. Po wyrośnięciu bułeczki posmarować pozostałym mlekiem. Piec 30 -40 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni aż się zarumienią.