Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na szybkie w przygotowaniu bułeczki cynamonowe.
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2209
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17997
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2000
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2209
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17997
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2000
Składniki
Do miski przesiać mąkę (1-2 łyżki odłożyć), dodać cukier, drożdże i sól. Pośrodku zrobić wgłębienie, wlać mleko (30 ml odlać), rozmącone jajka i stopione masło, wyrobić ciasto. Następnie ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnice i wygniatać, dodając rodzynki i cynamon, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 16 jednakowych kawałków, zrolować z każdego wałek długości 20 cm i spłaszczyć go i ciasno zrolować.
Na blasze wyłożyć papier, poukładać na nim zrolowane bułeczki i odstawić do wyrośnięcia na ok. godziny. Po wyrośnięciu bułeczki posmarować pozostałym mlekiem. Piec 30 -40 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni aż się zarumienią.