Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki czosnkowo-serowe są pysznie puszyste i miękkie, a także aromatyczne. Dodatek ziół sprawia, że to świetny pomysł na dobrą przekąskę albo dodatek do kolacji.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2141
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 140
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 45
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2141
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 140
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 45
Składniki
Masło roztop w rondelku.
Podgrzej mleko, aby było ciepłe, ale nie za gorące. Przelej je do wysokiego naczynia. Dodaj pokruszone drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw zaczyn na 10-15 minut do wyrośnięcia.
W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę z solą i ziołami prowansalskimi. Dodaj wyrośnięty zaczyn, roztopione i lekko przestudzone masło oraz jajka.
Zagnieć elastyczne ciasto – powinno być miękkie i lekko odchodzić od ręki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Ser zetrzyj na tarce. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Zioła posiekaj drobno. W miseczce połącz starty ser, czosnek, pietruszkę i bazylię.
Po wyrośnięcia ciasta, podziel je na równe części ok. 10-12. Każdą część spłaszcz w dłoniach, nałóż porcję nadzienia i zlep. Następnie uformuj kulki.
Bułki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Jeśli zostało ci nadzienie, możesz posypać nim wierzch bułek.
Piecz bułeczki czosnkowo-serowe w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut aż będą rumiane.