Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 09-08-2012
Jeśli jeszcze nie jedliście takich bułeczek to bardzo zachęcam. Pulchne, miękkie z dodatkiem słodkiej kruszonki. Przepis ze strony kwestiasmaku.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 404
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 404
Składniki
Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, sól, mleko, jajka. Wszystkie składniki łączymy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy przez 10 min. Po tym czasie dodajemy masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto nie będzie kleiło się do dłoni ( ok. 10 min. ). Wyrobione ciasto przekładamy do miseczki i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1-1,5 godz. do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 12 części. Formujemy placki i w środek wkładamy dwie połówki śliwek. Ciasto dokładnie zlepiamy kształtując okrągłe bułeczki. Wkładamy do wysmarowanej masłem tortownicy ( śr. 27 cm ) i wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie. Bułeczki wkładamy łączeniami do dołu. Zostawiamy w formie na ok. 1-1,5 godz. do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką. W małym garnuszku roztapiamy masło na kruszonkę i dodajemy cukier, a po chwili mąkę razem z cynamonem. Odstawiamy z ognia i mieszamy do uzyskania kruszonki. Odstawiamy do wystudzenia. Wrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką wody, posypujemy przygotowaną kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na 30 min. Smacznego.
ILOŚĆ: 12 bułeczek