Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super bułeczki, idealne do zrobienia śniadaniowych kanapek.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5362
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 830
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 950
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 157
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5362
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 830
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 950
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 157
Składniki
Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy 5 łyżek oleju, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłej wody, drożdże. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, dolewając pozostałą wodę, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie zagniatamy ciasto, formujemy bułeczki i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, delikatnie nacinamy każdą bułeczkę lub nacinamy maszynką do krojenia jabłek, przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik z termo obiegiem do 200 stopni Celsjusza. Wkładamy blachę z bułkami i pieczemy 20 minut. Upieczone bułki studzimy na kratce. Smacznego !!!