Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne bułeczki drożdżowe w kształcie kwiatka, posypane makiem, rozdrobnionymi orzechami i migdałami.
miska, wałek, nóż, piekarnik,
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 39
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 297
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2626
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1660
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14453
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 39
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 297
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2626
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1660
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14453
Składniki
Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy 2 żółtka, rozpuszczone chłodne masło, cukier, szczyptę soli i rozrobione w 150 ml ciepłego mleka drożdże. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk. Dzielimy ciasto na 4 równe kawałki, z każdego kawałka ciasta formujemy placek o średnicy 15 cm. Placki umieszczamy na wyłożonej formie papierem do pieczenia. Na każdym placku na środku lekko odciskamy kieliszkiem kółko, od brzegów tego kółka rozcinamy promieniście cięcia na zewnątrz by wyszło 16 płatków. Każdy płatek przekręcamy trzy razy i dwa zlepić końcami. Tak zrobione kwiatki zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem, orzechami i migdałami (rozkruszonymi).
Pieczemy 15-20 minut w 180 stopni Celsjusza. do momentu zarumienienia na złoty kolor. Smacznego !!!