Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułki bawarskie, preclowe, obwarzane... jak zwał tak zwał, są przepyszne. Chrupiąca skórka, miękki środek... czegóż chcieć więcej :-) zostawię przepis z nadzieją, że ktoś się pokusi i zrobi (będzie mi bardzo miło, jak się pochwalicie swoimi wypiekami :-)) Z poniższego przepisu wyszło mi 16 sztuk, ale zapewniam, że dla naszej czwórki to było niewiele :-)
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4174
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 220
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 744
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3592
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 740
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4174
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 220
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 744
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3592
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 740
Składniki
Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie. Do miski lub misy robota wsypać mąkę, dodać sól, roztopione masło i zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolać jeszcze ciepłej wody lub podsypać mąką. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem i przykryć folią spożywczą. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5h (ma minimum podwoić swoją objętość).
Gdy ciasto wyrośnie, to w szerszym niskim garnku zagotować wodę z sodą.
Po wyrośnięciu ciasto kilka razy zagnieść do środka, podzielić na 4 części, każdą z nich na kolejne 4 kawałki i formować bułki. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni góra-dół.
Bułki (bez ponownego wyrastania) po 4 sztuki wkładać do gotującej wody na ok. 1 minutę, kilka razy obracając, następnie łyżką cedzakową delikatnie przełożyć na formę. Następnie naciąć je ostrym nożem, posmarować roztopionym masłem i od razu włożyć do piekarnika na ok. 15-18 minut do zrumienienia. Bułki wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. SMACZNEGO!!!