Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj mam dla Was przepis na proste, szybkie, a przede wszystkim przygotowane bez spulchniaczy i ulepszaczy bułki do hamburgerów, które w smaku są o niebo lepsze o tych dostępnych w sklepach. Z tego przepisu można również upiec bułki do hot - dogów, a także chleb tostowy.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9135
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9135
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Drożdże kruszymy do małej miski, dodajemy łyżkę mąki, łyżkę cukru, połowę ciepłego mleka i dokładnie mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok 10 minut). Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, mleko w proszku, wbijamy jajko, wlewamy oliwę z oliwek, pozostałe mleko i zaczyn. Za pomocą haka lub dłoni zagniatamy ciasto do momentu, aż powstanie jednolity kawałek. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą z oliwek, przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Gdy ciasto jest już ładnie wyrośnięte, wbijamy w nie pięść aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i ponownie je zarabiamy (ok 1 minuty).
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 2 cm i foremką wycinamy kółka. Powstałe bułeczki ponownie zakrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem i posypujemy białym sezamem. Pieczemy w 170*C ok 15 - 20 minut.
zdj
zdj